– Fant fasongen i år

AnJazz-veteranen: Kasper Skullerud Værnes var 14 år første gang han spilte på AnJazz i hjembyen. Han har vært med på alle seks AnJazz-festivalene. 		Foto: Hilde Berit Evensen

AnJazz-veteranen: Kasper Skullerud Værnes var 14 år første gang han spilte på AnJazz i hjembyen. Han har vært med på alle seks AnJazz-festivalene. Foto: Hilde Berit Evensen

Artikkelen er over 8 år gammel

– Jeg håper AnJazz fort-setter å bruke teater-salen og kommune-styresalen i det gamle rådhuset, sier Kasper Skullerud Værnes, en av de unge musikerne fra Hamar som spilte fram måpende musikkglede hos publikum sist helg.

DEL

Kasper Skullerud Værnes (20) er allerede for veteran å regne i AnJazz-sammenheng. Han har spilt på samtlige seks festivaler.
I år var han gammel nok til å oppholde seg og opptre i Bibliotekbaren og spille bakoversveis på sitt nattjazzpublikum sammen med Armada, et nytt bandprosjekt med studentvenner fra jazzlinjene i Oslo og Bergen.

Satser på jazz
Vinneren av Henning Børresens Talentpris 2009 har ett mål for øyet framover:
– Det er å spille MYE og satse på trioen min. I tillegg spiller jeg i Armada og litt i andre band, forteller Kasper Skullerud Værnes som synes det er stas å spille på AnJazz.
– Årets program var veldig spennende og allsidig – med spenn fra Jai Shankar Kvartett til Jaga Jazzist.

– Strålende!
En av tilhørerne som trivdes med årets program, var lederen av Komité for næring og kultur i Hamar kommune, Tor Inge Martinsen:
– Dette var strålende og mangfoldig! Det var bra med noe eget for barn, kult med den nye verdensmusikkvrien og morsomt med mange unge, dyktige musikere med lokal forankring.

– Hva tenker du om festivalutviklinga i Hamar?

– Vi har noen klare utfordringer, ikke minst med å skape forutsigbarhet for arrangørene. Vi må tenke gjennom og prioritere en del. Vi har et stykke igjen til byen står igjen med en eller to knutepunktfestivaler.

– Det er måte på hva festivalarrangørene, sjøl i sin største ildsjelglød, kan få ut av den økonomiske støtten de får?

– Hamar kommune bruker årlig rundt en million kroner på festivaler, men jeg kunne godt tenke meg mer penger til dette formålet. Festivalene gir fine opplevelser til oss som bor her, sier Martinsen.
Han synes det kan være interessant å samle ildsjelene som har dratt i gang byens festivalliv for å diskutere hvordan Hamar-festivalene kan få mer oppmerksomhet utenfra og ende opp med knutepunktstatus.

Smalere og bedre
Initiativtaker og produsent av AnJazz, Anja Katrine Tomter, er stolt av årets festival som trakk mellom 2.500 og 3.000 personerer ut av godstolene i gråkulda sist helg.
– Vi vågde å satse enda smalere enn før og dra fram navn ingen hadde hørt om, som Blow og Jai Shankar. I tillegg satset vi på et tett ”jazzkvartal” og lyktes bra med det. Vi er lystne på å bruke de samme lokalene til neste år, forteller hun.
– Når det gjelder penger, så er vi svært takknemlig for støtten vi har fått – særlig fra Hamar kommune. Vi har i flere år ment at AnJazz skulle likestilles med de to andre store Hamar-festivalene: Hamar Music festival og Kirsten Flagstad festivalen. Dog ligger vi litt under, men med det løftet vi har fått i år, forteller kommunen at de satser på oss. Vi skal gjøre alt vi kan for å innfri. AnJazz er faktisk Hedmarks eneste jazzfestival, og har målsetting om å være på størrelse med blant andre Kongsberg jazzfestival og MaiJazz i Stavanger.

– Hva er det viktigste for å kunne utvikle AnJazz videre?

– Forutsigbarhet er nødvendig for å kunne planlegge en festival. Det er viktig at kommunen og fylkeskommunen ser dette og tenker i et lengre perspektiv, gjerne tre til fem år framover, på fordeling av festivalmidlene. Hamar kommune og Hedmark fylkeskommune må jobbe med å markedsføre festivalene og det rike kulturlivet i Hamar og Hedmark slik at Norsk Kulturråd virkelig får øynene opp for oss. Til nå har ikke AnJazz fått støtte fra Norsk Kulturråd.
Artikkeltags