Fjorårets “historietime” på nasjonaldagen i Hamar ble en suksess, med over 1.000 feststemte hamarsinger som gjester på tablåforestillingen som tok folk tilbake til Herman Ankers hage i 1870.

Store personligheter
Etter 17. mai-markeringen i sentrum, inviteres folk opp til Norges første folkehøgskole på etterpålag – i år som i fjor.
– Sagatun-markeringen i fjor ble et nytt innslag i byens 17. mai-feiringen. Den gamle folkehøyskolen er et historisk sted som mange av byborgerne, inklusive meg, kanskje ikke visste så mye om. Her har historiske personligheter som Bjørnstjerne Bjørnson, Henrik Wergeland, Aasmund Olavsson Vinje og Hulda Garborg vært innom, sier Dyresen imponert.
Kjente fjes – amatører og profesjonelle vil stå for tablåteateret, som gjenskaper taler og hendelser fra tiden rundt 1870 – med det fantastiske Sagatun-bygget som kulisser. Under årets tablåforestilling vil Dyresen atter en gang tolke Bjørnson.
Men: Nye historiske personligheter vil dukke opp i årets arrangement.
– Hulda Garborg kommer. Hun fikk et godt forhold til Mix Anker. I tillegg kommer Ivar Aasen, som var innom Hamar og Hedmarken på sin runde for å samle inn dialektord, selv om han ikke fikk med seg mye herfra, forteller primis motor Per-Øivind Sandberg.

Grieg kommer
Og Nina og Edvard Grieg kommer.
– Edvard Grieg komponerte jo “På Hamars Ruiner” etter å ha vært på domkirkeruinene under sitt Hamar-besøk. De ble invitert opp hit da det stormet i ekteskapet. Herman Anker mente at en tur til flatbygden ville roe de ned, sier Sandberg.
– I tillegg vil Lars Alhaugs dikt fra åpningen av folkehøyskolen i 1865 bli deklamert, sier initiativtaker til Sagatun-markeringen, Erik Jacobsen.
Han håper at folk blir med på borgertoget som går fra sentrum og opp til Sagatun:
– Hamar har ikke hatt noen tradisjon for et borgertog, så vi håper folk blir med på dette toget rett etter at markeringen på Stortorget er over, sier Jacobsen.

Få endringer
Dyresen får på sin side en spesiallaget parykk fra Det Norske Teatret.
– Når jeg tar på meg parykken blir jeg utrolig lik Bjørnson, sier Dyresen og ler.
– Hva syntes du om markeringen i fjor?
– Folk tenker så lite over hva 17. mai er for noe. Sagatun-arrangementet ble en virkelig fin måte å rette søkelyset mot historien bak 17. mai. Arrangementet bidro i fjor til bevisstgjøring rundt en interessant del av vår nasjonale historie og samtidig som vi fikk løftet fram en av byens historiske plasser på en flott måte, sier Dyresen.
I år som i fjor blir det mat- og drikkeservering på Sagatun. Arrangementet har skjenkebevilling.