Gå til sidens hovedinnhold

Grøt mot underernæring

Artikkelen er over 10 år gammel

Nå skal pleie- og omsorgstjenestene i Hamar se nærmere på næringsinntaket blant brukerne. Et av våpnene mot underernæring er en spesialutviklet energigrøt.

Kontrollskjemaer, hyppigere veiinger og en spesialkomponert energirik grøt skal sørge for at brukerne av helse- og omsorgstjenestene ikke opplever å bli underernærte.

Underskudd

En av fire som legges inn på sykehus i Norge er undernærte. Av dem som er hardest rammet av underernæring dør 80 prosent innen et år. Lege Roald Strand gikk ut i mediene og sa at “flere eldre sultes til dårlig helse, sykdom og i verste fall død”. Det fikk Hamar kommune til å starte et samarbeidsprosjekt mellom de tre distriktene i hjemmebaserte tjenester i Hamar kommune for å kartlegge problemet og lage nye verktøy for avdekke underernæring hos risikogrupper:

– Flere gamle i Hamar får i seg så lite næring at de kan ha et underskudd på over 1000 kalorier hver dag, forteller Trine Myrvold Haugseth, Gunn Marie Sævareid og Grete Finstad. De inngikk i en gruppe på fire sykepleiere, en vernepleier og hjelpepleier som har satt søkelyset på underernæring blant brukerne av pleie- og omsorgstjenestene i Hamar kommune. Og i går holdt de foredrag for ansatte i sykehjem og hjemmebaserte tjenester i Hedmark under Erfaringskonferansen i Hamar rådhus.

– I Hamar fant vi at vi manglet rutiner for å oppdage underernæring, og det var for tilfeldig om og når underernæring ble oppdaget. Vi ville også finne fram til nye prosedyrer for at behandling kunne settes i gang før ernæringssvikt oppstår, forteller Trine Myrvold Haugseth.

Mer kontroll

For å få bukt med underernæring vil Hamar kommune at pasienter i sykehjem skal gjennom en kartlegging av næringsinntaket ved innkomsten og gjennom en kontroll. I hjemmebaserte tjenester skal man ta vekten på alle nye brukere og innføre årlig kartlegging av ernæringen til personer i risikogruppene.

– Vi har utarbeidet et lett og tilgjengelig kartleggingsverktøy som består av skjemaer for veiing og risikovurdering – tabeller for BMI, vekttap og beregning av matinntak, sier Gunn Marie Sævareid.

Risikogruppen defineres blant annet som personer over 75 år, personer med demens, enslige, kreftsyke, hjerte- og lungesyke, personer med leddgikt, personer med osteoperose, psykiatriske langtidsbrukere og rusmisbrukere.

– Vi har gjennom prosjektet fått økt fokus på ernæring i tjenestene og vi har tilgang til mer dokumentasjon rundt ernæring. Og vi har hatt kampanjedager i distriktene med informasjon om underernæring og presentasjon av en spesialutviklet energigrøt.

Grøt for tier

I dag tilbys brukere av helse- og omsorgstjenestene tre måltider. Nasjonalt er man i ferd med å innføre et fjerde måltid. Men energigrøten, som serveres sammen med middagen for en tier i Hamar, kan være et godt alternativ. Energigrøten laget av havregryn, som er kokt på helmelk og tilsatt smaksnøytral rapsolje. Den næringsrike grøten er utviklet på kjøkkenet på Prestrudsenteret og tilby sammen med middagsmaten.

– De som har testet grøten sier den er veldig god, sier Sævareid entusiastisk, og viser til at Hamar-ordfører Einar Busterud er en av de som har smakt på grøten og gitt tommelen opp.

Kommentarer til denne saken