– Jeg trengte å gå på en smell

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

– Jeg trengte å gå på en smell, sier Carina Dahl Aspeli. Etter å ha møtt veggen i november har 27-åringen reist seg og er i ferd med å starte bedriften Hvil vingene dagspa i Hamar.

DEL

Carina Dahl Aspeli svinger malerkosten inne i lokalene i Østregate. Veggene blir hvite og små pyntegjenstander begynner å finne sin plass:
– Her skal det bli lyst, koselig og intimt. Du skal føle deg beroliget i det du går over dørstokken, sier 27-åringen entusiastisk.
1. september realiserer hun en drøm hun har båret på i snart ti år: Hun skal åpne sin egen velværebedrift i Hamar. En gammel nedlagt frisørsalong er blitt bygget om til en moderne spa- og velværebedrift hvor Carina skal tilby alt fra hudpleie, massasje og pedikyr til brasiliansk voksing (red.anm. voksing av underlivet).

For at Carina skulle våge å forfølge sin drøm måtte det til en kraftig nedtur, som kom i november i fjor:
– Det gikk på høygir og jeg levde som en “superwoman”; Verdens beste mamma, verdens beste kjæreste, verdens beste venn og verdens flinkeste på jobb. Utvendig var jeg urovekkende rolig, mens innvendig hersket det kaos og jeg hadde panikk. Så sa det “pang” og jeg gikk på en skikkelig smell, erindrer Carina.
Diagnosen var utbrenthet og fra å leve et aktivt liv på jobb og fritiden, måtte hun ta en lang pause fra alt:
– Man skal være flink og snill og klare alt selv, uten å ta i mot hjelp. Man skal ikke bare strekke til, man skal være best og man skal gjøre tingene i høyt tempo. Det gikk ikke. Tiden etter smellen var vanskelig og det gikk måneder før jeg klarte å se lyst på livet igjen. En lang periode var jeg ikke meg selv, men gradvis begynte jeg å sette pris på tilværelsen igjen, forteller Carina og legger til:
– Av og til må en få et skikkelig spark i rompa for å komme tilbake på rett vei. Jeg tror alt som skjer har en mening. Selv om du har det vondt når det er som vanskeligst, så høster man viktig lærdom som man tar med seg videre.
Det beste resultatet av smellen var at Carina våget å gå for drømmen om å starte egen bedrift etter å ha vært ansatt på Salong Gullhår i åtte år som hud- og kroppsterapeut.
– Jeg hadde lyst på noe eget for da kan man styre hverdagen sin selv. Gjøre sine egne prioriteringer. Hamar kommune arrangerte et gratis etableringskurs som jeg fikk lyst til å prøve og som jeg hoppet på. På det kurset innså jeg at det faktisk var mulig, bare man våget å ta litt sjanser og hadde troen på seg selv. Det viktigste er at man prøver.
Hun innrømmer at hun lenge var livredd for valget hun tok:
– Drømmen har vært der helt siden jeg gikk ut fra Storhamar videregående skole i 2002, men så turte jeg ikke å gjøre noe med drømmene mine. På den annen side er jeg glad for at jeg jobbet som vanlig ansatt i mange år før jeg hoppet ut i det ukjente. Tiden har i alle fall gitt meg verdifull lærdom om bransjen, om hvem som er potensielle kunder og hva folk liker.
– Det er mange som driver med velvære i Hamar etter hvert. Er det marked for alle?
– En må starte litt forsiktig før man slår på stortrommen og det er viktig å bevare realismen i alle planene man legger, men hodet mitt er fullt av store ambisjoner. Et sted må man starte, og jeg starter her.

Carina er flink også på fritiden. Hun har svart belte (tredje dan) i taekwondoe og har vært aktiv utøver innen idretten i ti år.
– Jeg har NM-bronse i mønster fra 2002 som beste prestasjon og fikk førsteplass i en showkonkurranse i Dansk Open. Jeg skylder taekwondoe for mye positivt i livet. Jeg gikk fra å være en fryktelig sjenert jente til å være en som ble bekvem med å stå foran store forsamlinger. Jeg fikk selvtillit, lærte meg å ha respekt for meg selv og andre og ikke minst var disiplinbiten viktig. Dessuten er samholdet i tae-kwon-do-miljøet helt unikt, mener Hamar-jenta.
1. september blir hun også treningsinstruktør ved det nye treningssenteret på det gamle politihuset ved åttemetersplanet, Actic treningssenter (tidligere Nautilus fra Ankerskogen).
– Her skal jeg starte med “Slag og spark”-timer, som er en beintøff treningstime i sal bygget på kampsportteknikker blandet med en slags aerobic. Det blir en økt hvor man virkelig får kjørt seg, lover Carina, som har treningsinstruktørstatus helt tilbake til Gaz som eksisterte på Briskeby, hvor hun instruerte i kickboksing.
– Actic kommer for øvrig til å bli et fantastisk senter når det står klart – med stort utvalg av saltimer, moderne utstyr og flotte og freshe lokaler. Tenk, man kan løpe på tredemølle mens man skuer ut over Mjøsa!
– Trening er viktig for deg?
– Ja, ikke bare er trening viktig for den fysiske helsa, men treningen gir en energi og overskudd. Ved å bruke kroppen og få den til å lage endorfiner kan man sågar bekjempe tunge tanker og depresjoner. Derfor er det smart å aktivisere seg, sier Carina og smiler.
En venninne er innom lokalene til den kommende spa- og velværesenteret.
– Er hun alltid så glad og positiv?
– Hun er sprudlende, en som fikser alt og som viser veldig omsorg for alle rundt seg, kommer det fra venninnen.
Carina rødmer lett:
– Hvorfor skal man gå rundt å være sur? Det er virkelig noe i uttrykket: “Smiler du til verden så smiler verden til deg”.

Sammen med barndomskjæresten Kenneth Sjonfjell har hun sønnen Julian Mathias som fyller sju år i september.
– Jeg trente taekwondoe nesten helt fram til den dagen jeg fødte. Han kom en uke på overtid, så jeg lå hjemme – lei av å gå rundt gravid – og slo og sparket for å få i gang fødselen. Til slutt kom han da ut, sier Carina og ler.
Julian Mathias var også med på treninger og konkurranser som liten baby. Fire måneder gammel var han med på et taekwondoe-mesterskap i Danmark.
– Han har vært den største gaven i livet mitt, og jeg ville ikke ha byttet bort han for alt i verden. Han er lillegutten min. Men de som sier at det bare er fryd og gammen å ha barn, juger. Av og til er det slitsomt og man går som forelder rundt med fryktelig mange bekymringer. Jeg kjenner jeg blir livredd når han skal gjøre ting for første gang, som da han skulle starte opp på skolen. Men jeg ville ikke ha byttet bort mammatilværelsen for alt i verden, sier Carina.
– Du ble mamma som 20-åring. Var ikke det tidlig?
– Ja, jeg ble mamma tidlig og var først ute i venneflokken, men jeg fikk utrolig mye støtte fra familie og venner, og Julian Mathias var med meg overalt slik at jeg fikk gjort de tingene som ungdom vanligvis gjør. Kanskje var det litt tidlig, men det er uansett ikke noe jeg tenker på i dag, sier 27-åringen og smiler.
– Hva liker du å gjøre når du har helt fri?
– Jeg og Kenneth har akkurat kjøpt bolig på Hamar vest, så det går med en del tid på oppussing. Eller snarere, kjæresten min er flink til å pusse opp i boligen mens jeg driver med butikklokalene. Også har jeg utviklet en lidenskap for å bake og lage mat. Ellers tar vi imot venner som ofte tar med seg sine barn, så det er fullt liv i huset. Da trives jeg godt.

– Hvil vingene dagspa skal være stedet hvor alle som trenger å hvile litt skal komme for å få et pusterom fra hverdagen. Barn, ungdom, voksne og eldre skal kjenne seg velkommen hit. Når de har kommet hit, er det bare meg og kunden i lokalene. Ingen forstyrrelser.
– Hvor kommer navnevalget fra?
– Det har vært i hodet mitt i mange, mange år, og plutselig fikk jeg brukt for det. Det har noe med at jeg ser på mennesker som engler og at selv engler trenger å hvile vingene sine litt, sier Carina og smiler.
En Facebook-gruppe til støtte for Carinas velvære- og spabedrift er oppe i snart 600 medlemmer. I tillegg skal det annonseres i lokalavisene slik at alle får vite om Hvil vingene dagspa fra dag én. Carina er ikke redd for feile:
– Da kan jeg i alle fall se meg tilbake og si at jeg har prøvd. Sett opp mot det som er virkelig viktig i livet – familien, så er det ikke så viktig hvordan det går med salongen.
Hun skal i alle fall vokte seg for å bli utbrent igjen:
– Nå er jeg ikke så nøye på hvor lang tid det vil ta for å nå målene mine. Jeg vet nøyaktig hvor jeg skal, men jeg vet ikke helt hvordan jeg kommer dit. Men jeg har innsett at ting løser seg etter hvert. Og at alt som skjer har en mening.


 


 


 


 

Artikkeltags