Kanten-striper ut i verden

TEGNESERIEDRØM: – Nå kan jeg leve av tegneseriene, sier Nils Axle Kanten, som opplever at stadig flere aviser og magasiner vil ha hans Hjalmar- og Firekanta-striper.
Foto: Jo E. Brenden

TEGNESERIEDRØM: – Nå kan jeg leve av tegneseriene, sier Nils Axle Kanten, som opplever at stadig flere aviser og magasiner vil ha hans Hjalmar- og Firekanta-striper. Foto: Jo E. Brenden Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

– Jeg lever ganske greit av stripene, sier Nils Axle Kanten. Ottestad-mannen gjør nasjonal og internasjonal suksess med tegneseriene Hjalmar og Firekanta.

DEL

Medvind for Kanten. I 2008 gikk Firekanta til topps i VGs tegneseriekonkurranse, og nå går serien blant annet fast i det nye tegneseriebladet til Frode Øverli, «Rutetid». Året etter fikk han andreplass i Dagbladets konkurranse for Hjalmar. Den går nå fast i Pondus og og VG. Lokalt får folk møte Hjalmar i HA.

Lansering

I 2012 selges Nils Axle Kantens tegneseriestriper til blader og aviser i Norge, Sverige og Danmark.
En agent selger Kantens serier og sørger for at inntektene strømmer inn. Kanten soper inn over halvmillionen på stripene som ofte blir til i skisseboka han alltid bærer med seg. I tillegg kommer inntekter fra andre relaterte oppdrag.
Og nå skal svenskene bli enda mer kjent med Kantens humor:
– Jeg håper svenskene er like stresset som norske småbarnsforeldre, for en svensk versjon av Rutetid, kalt «Inrutat», er på gang.
En kontrakt om lansering i Frankrike er trolig under signering.
– Så lenge jeg lever i en familie med kone og tre små barn og opplever daglig en masse småkonflikter, så skal jeg finne inspirasjon til å lage nye historier, sier Kanten og ler.
Han sikter til tegneseriefiguren Hjalmar som denne sommeren blant annet har vikariert for Pondus i Göteborgs-Posten. Hjalmar er basert på en frustrert småbarnspappa:
– Han sliter med den nye mannsrollen, hvor du skal være den perfekte far samtidig som du skal realisere deg selv og fylle fritiden med spennende aktiviteter. Følelsen av utilstrekkelighet skaper enorme frustrasjoner.
– Så du nyter familiekonfliktene?
– Ja, men jeg er ikke så stresset som han, selv om jeg føler meg konstant trøtt. I dag var det min tur til å stå opp klokka 05.30 om morgenen.

Friere i Norge

I mai kom albumet «Firekanta» ut. Til høsten kommet et Hjalmar-album.
– Det er bare å henge i stroppen, for jeg må lage åtte striper i uka – sju rundt Hjalmar og broren og en Firekanta.
– Hva skjer videre?
– Jeg har hele tiden skisser og ideer i hodet mitt, og håper å lansere noen nye figurer. Det skjer uansett veldig mye bra rundt norsk tegneserieproduksjon, som høster stadig mer anerkjennelse også internasjonalt. Det har med å gjøre at det lages ærligere serier. Vi utfører ikke selvsensur, slik man gjør i USA.
– Jeg føler at vi kan ta tingene helt ut.

Artikkeltags