Gå til sidens hovedinnhold

Lese for å mekke?

Artikkelen er over 11 år gammel

Sist torsdag kunne besøkende i Hamar bibliotek lære om TIG-sveising, plasmabrenner, tilsatstråd og inaktiv gass. Det var fordi elevene fra Industriteknikk på Hamar katedralskole hadde utstilling der i anledning prosjektet “Lese for å mekke?”

Prosjektet, som Hanne Sine Andresen ved biblioteket i Hamar har utvikla, er et ledd i Leseåret 2010 som har unge voksne som satsingsområde.

Søkehjelp
Klassestyrer Hans Skjøthaug synes noe av det viktigste med prosjektet er muligheten for yrkesfagelevene til å bli gode i å søke fram faglitteratur og andre kilder biblioteket forvalter.
– Det gjelder rett og slett å bli klar over hva som finnes av muligheter på biblioteket, sier han. Hanne Sine Andresen legger til at utstillingene elevene står for, gjør at alle som er innom biblioteket har mulighet til å ta del i noe av kunnskapene yrkesfagelevene har med seg.

Kontroll med TIGen
At språket innenfor en del yrker er komplett ubegripelige uten “oversettelse” fikk prosjektlederen og Hamar Dagblad erfare da vi skulle prøve å forstå innholdet i en tilfeldig setning som Bjørnar Westvang (17) brukte for å forklare en annen sveisekyndig noe om et apparat i elevutstillingen.
Bjørnar sa: “Du har mer kontroll med TIG-en, men det er også vanskeligere”. Deretter viste han oss utenforstående hvordan sveising med TIG krever stødig håndlag og stor presisjon i forhold til flere andre sveisemetoder.

Prosjektet
Dette har Hamar Dagblad saksa fra informasjonen til elevene om “Lese for å mekke?” på prosjektets lys levende blogg:
“Leseåret 2010 er starten på en nasjonal lesesatsing som skal gå fram til 2014. Yrkesfaglige utdanningsprogram i videre-gående skole er et av satsingsområdene for leseåret. For å komme inn i yrkeslivet er det i dag viktigere med leseferdig-heter enn tidligere. Biblioteket er et sted hvor du har tilgang på litteratur og informasjon. Her kan du få hjelp til å finne ut av det du trenger å vite – nå og i framtida.
I dette prosjektet skal du søke fram den mangfoldige og spennende litteraturen som er knyttet til ditt yrke i Hamar biblioteks database, komme ned på biblioteket for å finne fram litteraturen og deretter stille denne ut på biblioteket.
I etterkant vil dere få besøk av en foredragsholder som snakker om lesing i forbindelse med et yrke eller et fagfelt. Alle som er med i prosjektet vil få lånekort. Kortet kan brukes på alle biblioteker i Norge. Gjennom dette prosjektet vil du få vite mer om både skolebiblioteket og Hamar bibliotek, og få greie på hva biblioteket har å tilby deg. Disse programfagene ved Katta og Storhamar videregående er med i prosjektet:
Katta:
VG2 – Kjøretøy
VG2 – Industriteknologi
VG2 – Design og tekstil
VG2 – Frisør
VG2 – Interiør og utstillingsdesign
VG2 – Data og elektronikk
VG2 – Reiseliv
VG2 – Salg, service og sikkerhet
VG2 – IKT-servicefag

Storhamar:
VG2 – Barne- og ungdomsarbeiderfag
VG2 – Hudpleierfag
VG2 – Helsearbeiderfag
VG2 – Matfag
VG2 – Kokk og servitørfag

Prosjektlederens fakta om biblioteket:
Biblioteket har mye mer enn bøker – blant annet et stort utvalg av filmer, lydbøker, tegneserier osv.
Nå er lånekortene nasjonale slik at de kan brukes på alle biblioteker i hele Norge
Du kan låne et sted og lever et annet, eller omvendt.
Biblioteket er et sted å være – aviser, fri internettilgang. Forskning viser at over halvparten av dem som besøker biblioteket, ikke låner men er der for å bruke biblioteket på andre måter (lese aviser, surfe på nett, låne datamaskiner osv.).
Hamar bibliotek har en ny spillavdeling for barn.
Det er en nasjonal tjeneste som heter Biblioteksvar.no hvor du kan sende inn spørsmål om noe du lurer på via mail eller SMS og få svar av en bibliotekar innen 24 timer!
Du kan via Mappami, som er lånerens brukerprofil på nettet, søke i alle bibliotekbaser i landet og bestille bøker fra hvor du vil via Norgeslån og så hente det på Hamar bibliotek. I Mappami kan du også for eksempel få beskjed når biblioteket kjøper inn nye filmer.


 


 


 

Kommentarer til denne saken