Tåka ligger tett over søndre del av Nes. Sidevegen ned til Mjøsa er isete og farlig både for bilister og gående. Vi får skrens med bilen på toppen av bakken, den gjør en liten piruett før den heldigvis retter seg opp igjen. I krabbefart og med hjerte i halsen fortsetter ferden nedover bakken. Helt i bunnen av den bratte gardsvegen bor Kari Bay Haugen, en av Norges mest kjente radiostemmer gjennom tidene.

– Jeg er glad jeg har firehjulstrekk på bilen min, sier Kari Bay Haugen, før hun høflig ønsker avisas småsvette team velkommen inn i hytta i Bystøen, kun noen meter fra Mjøsa.

– Synd at tåka skulle dukke opp i dag, for dere skulle bare sett hvor flott det er her når himmelen er blå og sola skinner.

Det er nesten vanskelig å vite hvor man skal begynne.
I over 40 år har Kari Bay Haugen gledet radiolyttere og tv-seere med sendinger fra vårt vidstrakte land og fra den store verden.
På 70-tallet laget hun 35 programmer i Alaska i serien «Du verden for en natur» med Rolf Kirkvaag.
Men for mange er hun kanskje mest kjent for «Nitimen», «Reiseradioen», «Søndagsposten» med Erik Bye og ikke minst programmet «Naturens verden». Det verbale og musikkfrie programmet har hver søndag morgen i mange år samlet fra 600.000 til 800.000 lyttere. Programmet er fortsatt populært, selv om Kari Bay Haugen ikke lenger har hovedrollen.

Den 74-årige kvinnen ble pensjonist for fire-fem år siden. Hun ligger likevel ikke på latsiden. Hun har laget fjernsynsportretter med eiendomskongen Olav Thon og etterkrigstidens store diva i norsk teater, Wenche Foss. Teaterdivaen ringte selv Bay Haugen og spurte om å få være med. Det forteller mye om radio- og tv-journalistens anseelse. Men det er utvilsomt naturprogrammene som ligger Karis hjerte nærmest. Slik har det alltid vært.

– Hva betyr naturen for deg?
– Vi er så heldige å bo i et land med årstidsskiftninger. Og den som tenker over det, den som føler med i alt som spirer og gror, slik som meg, opplever mye glede. En kan for eksempel undres på hvorfor den samme linerla kommer tilbake på setra år etter år. Så kommer blomstene. Det er så mye og glede seg over, sier Bay Haugen med en spesiell glød i stemmen.

På Nes lever hun midt i naturen. Og så ofte som mulig nyter hun rolige dager ved mjøskanten.
– Dette er selve drømmen. Livet mitt har vært så fartete. Derfor setter jeg stor pris på å ha det rolig. Her trenger jeg ikke å gjøre så mye. Jeg kan sitte i timevis og bare nyte naturen, se på den flotte utsikten og høre på småfuglene synge. Og fuglene mine må jo ha mat. Så jeg kan nesten ikke være borte. Dessuten må jeg titte etter elgene mine. I vinter har jeg ikke hatt så mange på besøk, men i fjor hadde jeg 13 elger i hagen, sier hun.

74-åringen kjøpte hytta ved mjøskanten for 20 år siden.
– Jeg var mye på Nes som liten, og jeg gikk på skole med flere nesninger. En av dem, Ragnar Mølstad, satt og klødde meg på ryggen med en linjal, minnes Kari og ler.

Hennes egentlige hjem er garden Forr på Frya i Gudbrandsdalen. Det var kjærligheten til Hans Åge Bay Haugen som førte Hamar-jenta nordover.
Paret giftet seg i 1958. På den tiden jobbet Kari som journalist i VG og mannen som børsmekler. Men oppholdet i hovedstaden ble kortvarig, da ektemannen ble «beordret» hjem for å ta over garden. Kari taklet sin nye oppgave som gardkjerring med glans, og hun fødte tre barn på fire år. Men langt fra alle tidligere journalistkollegaer slo seg til ro med Karis nye tilværelse.

Knut Bjørnsen var den ivrigste. Den populære sportsjournalisten kom sliten og uanmeldt til gards for å unne seg en pause i sykkelrittet Trondheim-Oslo. Men den godeste Bjørnsen hadde mer på hjertet. Kari glemmer aldri ordene som falt:
«Du kan da ikke sitte her som ei bredrumpa bondekjerring langt oppi Gudbrandsdalen. Du er jo en sprek journalist. Du må i det minste begynne å skrive kåseri for NRK»
Kari ler godt når hun forteller historien. Og bondekjerringa fra Frya tok Bjørnsens ord på alvor. Noe seinere søkte hun på et utlyst stipendiat i NRK, etter påtrykk fra mannen. Fra 1972 fikk hun fast jobb i statskanalen. Og helt fra dag en har hun etterlevd sin egen oppfattelse av hvordan en NRK-journalist skal og bør jobbe.

– En god NRK-journalist skal være ute å gjenspeile det samfunnet vi lever i, sier hun.

Hun har alltid elsket jobben sin. Det å reise rundt og treffe folk som brenner for det de holder på med, har gitt henne utrolig mye.

– Hvorfor ble du journalist?
– Redaktør Riber Mohn i Hamar Stiftstidende pleide alltid å stoppe og snakke med oss ungene i nabolaget. Han var så utrolig snill, og jeg sa til meg selv at jeg ville bli det samme som han. 14 år gammel hadde jeg min første lille sak på trykk, i Hamar Arbeiderblad. Det var en sak om ferjemann Karl Sund, som jobbet på ferja som gikk fra Tingnes til Helgøya, forteller Kari Bay Haugen.

Den ivrige journalistspiren tok artium i 1955 og fikk etter hvert jobb hos Riber Mohn i Hamar Stiftstidende. Deretter reise hun til Frankrike for å lære seg språk, og hun jobbet som datidens au pair hos konjakkfamilien Braastad.

Kari Bay Haugen har alltid likt å reise, og hun har sett store deler av verden. Men det er på Nes hun trives aller best. Ikke bare på grunn av naturskjønne omgivelser og et rikt dyreliv.

– Jeg ønsker å gi en stor blomst til lokalsamfunnet på Nes. Vi har et veldig bra legesenter som bryr seg om pasientene sine. Det finnes dyktige håndverkere som jeg selv har benyttet meg mye av flere ganger. Kulturlivet er rikt, med blant annet teater og skolekorps, og jeg har selv vært på flere konserter. Frivillighetssentralen gjør en utmerket jobb. Jeg har selv fått hjelp flere ganger. Jeg ønsker også å gi litt ros til kineseren som jobber på bensinstasjonen på Tingnes. Han smiler hele tiden og gjør en kjempejobb for lokalsamfunnet.

– Føler du deg litt som en nesning?
– Ja, jeg gjør faktisk det. Og jeg er veldig glad i Nes, sier Kari Bay Haugen.


tekst: Ole Ludvig Rosenborg
redaksjonenhamar-dagblad.no
62 54 31 40

foto: Ole Johan Storsve
redaksjonenhamar-dagblad.no
62 54 31 40