Gå til sidens hovedinnhold

Onsdagsgjengen trenger flere frivillige i Hamar

Artikkelen er over 10 år gammel

– Ensomhet oppleves tungt for mange, både unge og eldre, påpeker Røde Kors-president Sven Mollekleiv. Atle Nyland fra Hamar har gitt ut diktsamling med sine personlige erfaringer.

Mollekleiv tror behovet for frivillig innsats og omsorg vil øke sterkt framover. Lørdag var han i Elverum på høstsamling i Hedmark Røde Kors og fikk møte ei gruppe mennesker som stiller opp for hverandre, og som gir hverdagen mer innhold og litt mindre ensomhet.
– Vi kaller oss «Onsdagsgjengen», forteller Atle Nyland fra Hamar. Han startet gruppa i fjor, sammen med sin besøksvenn fra Røde Kors, Mia Aurmo Haugen. Nå er de gjerne fire-fem faste venner som møtes en gang i uka på Røde Kors-huset i Hamar.
– Og vi har plass til flere, opplyser Atle.
Skriver dikt
Etter oppfordring fra Aurmo Haugen har 37-åringen skrevet en diktsamling, «Atles Verk», basert på personlige tanker og erfaringer om alt fra fotball til kjærlighet. Røde Kors-presidenten fikk boka i gave fra høstmøtet. Ett av diktene heter «Virkelighet»:

Jeg er slik som jeg er
Egentlig ganske unik x 53
Det er et stort øyeblikk å treffe meg.

– Diktet traff utrolig godt, sier Mollekleiv, som ba dikteren om tillatelse til å få gjengi det for andre, over hele verden.
– Ja, det er bare moro, det, lød svaret fra Atle Nyland.

Trenger frivillige
«Onsdagsgjengen» er etablert som en del av besøkstjenesten i Hamar. Tiltaket springer ut av prosjektet ”Ensomhet i hastighetens tid” og er at av flere tilbud som har blitt etablert gjennom prosjektet som er fullfinansiert gjennom Extra stiftelsen Helse og rehabilitering.
Besøkstjenesten trenger flere frivillige som vil gi litt av sin tid.
– Det betyr veldig mye at noen stiller opp frivillig, som medmenneske. For det er ikke alle som er vant med at noen bryr seg, sier Margrethe Nordby, prosjektleder i Hedmark Røde Kors.
– Tanken med å etablere en sosial møteplass synes vi var naturlig da dette er et tilbud for yngre mennesker som har stor glede av å treffe hverandre, men trenger at noen organiserer for dem, følger dem opp og hjelper dem i en rekke situasjoner. Vi begynte med at en frivillig ble besøksvenn til en etter hvert til to og så videre og videre. Dette for å etablere tillit blant deltagerne. Vi ser for oss i fremtiden at flere besøksvenner kan ta med seg deltagere inn i gruppen, eller at det dannes flere nettverk, forklarer Nordby.

Plass til flere
Deltagerne i “Onsdagsgjengen” like på den måten at de alle har behov for mer sosial kontakt. De har ingen diagnose eller noe annet som binder dem sammen. De kommer som de er, og snakke lite om hvorfor!
– Vi har vært veldig opptatte av å spille på deltagernes egne ressurser og interesser. Av aktiviteter gjør de alt fra å spille bowling, male, bake, gå på kino, og besøke hverandre, sier Margrethe Nordby.
– Vi vet at ensomhet er et stor problem for mange mennesker i fylket vårt, både yngre og eldre. Tilbudet er åpent for alle som kjenner på ensomheten og som ønsker å møte andre mennesker. Vi har plass til flere og ønsker alle som føler seg i målgruppen, velkomne! Om noen ønsker å ringe oss på forhånd, er de hjertelig velkomne til det. Vi er opptatte av å bryte ned tabuene rundt dette med ensomhet og vi er takknemlige for at dere er med på å fokusere på dette, sier Nordby.

Flere tilbud
Røde Kors har også tilbud rettet mot flyktninger, innsatte i norske fengsler, pasienter i psykiatrien og elever som trenger hjelp med lekselesing.
– Det handler om å se andre og være en støtte for noen i en utsatt situasjon, sier Mollekleiv.
Selv om Norge nok en gang er kåret til verdens beste land å bo i, øker antallet henvendelser til barnevernet, påpeker han. Det er mange som trenger noen som bryr seg.

Tore Svensrud og Merete N. Netteland
tore.svensrudhamar-dagblad.no

Kommentarer til denne saken