Språkdebatt i Hamar

Sidemål? Finn-Erik Vinje kommer til Hamar for å diskutere sidemålsundervisningen i skolen.
Foto: Berit Roald / SCANPIX

Sidemål? Finn-Erik Vinje kommer til Hamar for å diskutere sidemålsundervisningen i skolen. Foto: Berit Roald / SCANPIX

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Språkprofessor Finn-Erik Vinje møter lokalpolitikere til språkdebatt i Hamar fredag denne uka.

DEL

Det har over lengre tid pågått en språkdebatt i lokalavisene i Hamar. Nå føres debatten opp på scenen i Festiviteten. Temaet for møtet er: “Valgfritt skriftlig sidemål i skolen”.

– Gammeldags
Bjørn Kristen Ørbæk, initiativtakeren bak debattforumet Speakers’ Corner, er blant de ivrigste språkdebattantene og han har derfor gjort dette til et tema under fredagens arrangement. Speakers Corner er for anledningene flyttet fra Alle Tiders til den gamle kinoen for å få plass til flere publikummere.
Det er ingen tvil om hvilken side Ørbæk selv tilhører:
– Siden Venstre fikk innført sidemålsstilen i 1907, har de nynorske språkorganisasjonene med Noregs Mållag i spissen til nå kunnet støtte seg til partier som har sittet ved makten, mener han.
Hittil er det Høyre og FrP som har valgfritt, skriftlig sidemål i sine program. Disse partiene er i sterk framgang og bruker også språkpolitikken som valgkampsak.
– Også enkelte røster i Arbeiderpartiet har ønske om å legge om partiets gammeldagse språkpolitikk. Det begynner å lysne for det store flertall av nordmenn som i år etter år har måttet finne seg i språktvang i skole, media og samfunnsliv for øvrig, hevder Ørbæk.

Nynorsk i bokmålsland
Fredag kommer professor Finn-Erik Vinje til Hamar for å utfordre fylkets politikere på dagens språksituasjon. Vinje var i Hamar for å diskutere det samme også for 12 år siden.
Da var Høyre, FrP og Pensjonistpartiet for valgfritt sidemål. De andre partiene stemte for obligatorisk skriftlig sidemål. Overskriften i Hamar Dagblad lød som følger: “Nynorsk-ja i bokmål-land.”
Professor Vinje uttalte den gang til avisen: “Partiene er på glid, men de føler seg bundet av gamle programposter.”
– Så gjenstår det å se hvorvidt flere partier denne gang er på glid – og eventuelt – i hvilken retning? sier Ørbæk.
Representanter for de åtte partier som sitter i Hedmark fylkesting skal under møtet fredag redegjøre for sine partiers ståsted når det gjelder sidemålsundervisningen i skolen.
En halv time før debatten vil representanter for både Bokmålsforbundet, Riksmålsforbundet og Nynorsk språkråd overrekke sine språkbudskap til presse og publikum. De svarer også på spørsmål.
Det er også Speakers Corner på Alle Tiders førstkommende mandag. Da er temaet skolereformer.

Festiviteten Hamar,
27. mai kl. 16 00.

Artikkeltags