Gå til sidens hovedinnhold

Sprek skolesekk til videregående

Artikkelen er over 10 år gammel

Den kulturelle skolesekken for videregående skoler i Hedmark skoleåret 2011/12 buler i alle retninger. Den er sprekke-ferdig av spennende produksjoner fra forskjellige kunstuttrykk.

– Alle videregående skoler i fylket vårt får ei grunnpakke på fire forestillinger. I tillegg kan skolene velge fra en meny med 17 forestillinger som dekker områdene musikk, scenekunst, visuell kunst, film og litteratur, opplyser prosjektleder Knut Inge Erlingsen i Turnéorganisasjon for Hedmark.

Smaksprøver
Sist torsdag bød Erlingsen og mange bidragsytere til Den kulturelle skolesekken for videregående på et rikholdig kulturtorg med smakebiter i Hamar teater og i Kunstbanken for lærere og elever.
Blant dem som presenterte seg mens Hamar Dagblad var på besøk, var Siri Austeen og Audun Eriksen med “Elektro-lyd”, en forestilling der enkle lydfeno-mener på grensa til det magiske, viser noen av mulighetene på et felt nært inntil det området hvor kunst kan oppstå.
– Vi skal ut til alle videregående skoler i Hedmark fra i høst, og det gleder vi oss veldig til. Blant annet har vi testet ut noe vi VET vil slå an, nemlig “avhør”, der vi bygger en løgndetektor og tester den ut, forteller Siri Austeen.

Fra Zapman til The Legion
Prosjektleder Knut Inge Erlingsen forteller at den nyeste forestillingen i den kulturelle skolesekken for videregående er Zapman, en produksjon om identitet, roller og kravet om å “levere”. – Det er et samarbeid med Oslo Nye teater som blir ferdig nå i vår og klar for skolene til høsten, sier han.
En av elevene som deltok på kulturtorget og fikk en forsmak på Zapman, var Thea Røstbakken fra Skarnes videregående skole.
– Jeg synes Zapman virket utrolig kul. Morten Røhrt utgjør en hel teaterstab for seg selv, og gjør hele forestillingen om en ganske typisk slapp mann, levende, humoristisk og utrolig bra! Han er en veldig dyktig skuespiller, og synes han setter en allmenn følelse av “ikke å klare noe” ut i live, forklarer Thea Røstbakken.

Andre favoritter
Hun synes kulturtorget hadde mye spennende å by, blant anna:
– Jeg likte Rattus Norvegicus fordi innvandring stadig er et sentralt tema, og denne forestillingen snudde problemstillingen rundt og fikk frem et veldig godt poeng i debatten om integrering og den norske identiteten. Jeg syne det var genialt at de brukte ekte elementer fra voksenopplæringen til å få frem spørsmålet om identitet og verdier.
Thea ble også veldig imponert av Elisabeth Nord og The Legion. – Særlig det at hun ikke gav opp drømmen om å lage film med Paul McCartney. Jeg tror mange ungdommen i dag gir opp drømmene sine fort fordi de tror de er uoppnåelige, og jeg elsket måten hun ville oppfordre ungdommer til å tenke stort og utvikle drømmene sine. Inspirerende dame!
Forfatterbesøk med Axel Hellstenius var også midt i blinken for Thea: – Utrolig engasjert, og derfor engasjerende fyr som jeg fikk lyst til å høre mer av! … og så synes jeg gutta som skulle vise frem en smakebit av “Ambassadøren” var dritkule!

Fra idé til realisering
– Jeg har tatt utgangspunkt i filmen min “The Legion” for å fortelle hvordan jeg har jobba med tillitsforhold for å få realisert den filmen jeg ville lage, forteller Elisabeth Nord om sin post på programmet til kultursekken.
“The Legion”, Nords innsideblikk fra Fremmedlegionen, er blitt vist som serie på tv verden over. Fra 5. april viser for øvrig TV Norge-eide Max filmen i tre deler de nærmeste tirsdagskveldene.
–Tilliten du som filmskaper er avhengig av, skapes ved å holde seg tro til manus og den opprinnelige ideen. Det er noe av det jeg vil formidle til elevene ved de skolene som velger å få besøk av meg, sier Elisabeth Nord.

Minnets betydning
Blant de lokale bidragsyterne på kulturtorget var også forfatter Wenche-Britt Hagabakken. Hun fortalte om minnene som igangsettere av skriveprosesser.
Hagabakkens tilbud om forfatterbesøk er tilpassa klasserommet som arena.
Andre poster på valgmenyen til Den kulturelle skolesekken trenger mer boltreplass.
Gå inn og se mer om disse produksjonene på turneorg. no:
“Ambassadøren” av og med Turnékompaniet: scenekunst
“Character Design”: Workshop i visuell kunst
“Fra idé til ferdig produkt” ved Filmhuset Tvibit: filmworkshop
“Husker du?” med Wenche-Britt Hagabakken: forfatterbesøk
“Performance” i Kunstbanken
“Sigurd Fåvnesbane”: kulturarv
“Skrivemåte = tenkemåte” med Stig Sæterbakken: litteraturworkshop
“Tablao Flamenco”: World Music
“The Legion” av og med – Elisabeth Nord: Filmforståelse fra idé til gjennomføring
“Fiction”: visuell kunst
“Den beste låta”: litteratur
“Elektro-lyd” av og med Audun Eriksen og Siri Austeen
“Forfatterbesøk” med Axel Hellstenius
“Helgener, sigarer og lidenskap”: klassisk musikk
”Oppmålingen av verden” med Toril Johannesen: visuell kunst
“Rattus Norvegicus av ASFALTprinsessene: teater
“The Real Thing”: jazz/blues
“ZAPMAN” med Morten Rørht: kunstarter i samspill
“KOHINOOR”: musikk.


 


 


 


 


 

Kommentarer til denne saken