Gå til sidens hovedinnhold

Verdighetsmesse for overgrepsofre

Artikkelen er over 10 år gammel

Ragnhild Jonea Nøttestad fra Hamar er klar for den tredje messe for folk som har blitt utsatt for overgrep. Per Pettersen og Astoria Blomster har blitt fast blomstersponsor til arrangementet.

– Det du gjør med denne messen er bare helt fantastisk! Derfor fortjener du, som byr på så mye av deg selv, og de som er med på denne messen, all verdens blomster, sier Per Pettersen hos Astoria Blomster og gir en rørt Ragnhild Jonea Nøttestad en klem. Blomsterhandleren stilte i fjor opp med blomsterprakt til den litt spesielle messen, og fortsetter blomstersponsingen også i år.

Velvilje
Ragnhild ble utsatt for seksuelle overgrep fra barndom til voksen alder, og fikk en idé om å lage en messe for overgrepsrammede etter å la lest om en lignende messe i Nidarosdomen i Trondheim.
– Tiltaket traff meg rett i hjerterota. Jeg trodde overgrepsrammede folk nesten ble kastet ut av kirka, men her fikk de vise på en flott måte at også dette er en gruppe mennesker med verdighet, forteller Nøttestad, og legger til:
– Jeg har bare møtt velvilje og følt meg ivaretatt av kirken. Og vilt fremmede mennesker har komet bort til meg og gratulert meg med tiltaket, så vi har vel etablert denne messen på årlig basis nå.

I vekst
Det første året kom det 75 mennesker på messa og 25 deltok på etterpåtreffet i Hamar bispegård. I fjor kom 80 på kirkearrangementet og 52 i på treffet i Ynglingen. I år håper Ragnhild på enda flere når det blir messe i Hamar domkirke 6. april – med etterpåtreff i Ynglingen.
– Det er en messe for alle som har blitt utsatt for alle former for overgrep – fysisk og psykisk. Det er viktig å understreke at messa er åpen for alle - pårørende, venner, bekjente - ja, alle som vil ta turen innom. Jeg skal bidra med et dikt som jeg har skrevet selv. I tillegg blir det innslag med SMISO (Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep) og generalsekretær Ola Ødegaard fra Rettferd for taperene.
Musikerne James Dickenson og Stein Westgaard bidrar i tillegg til to sangere fra koret Hytt og Pine fra Ringsaker.
Ellers kommer domprost Ole Elias Holck, diakon Ole Lars Schjerpen, sogneprest Trond Tveit Selvik og cand. teolog Ann Cathrin O. Tomten til messen.
På Ynglingen etter messen vil Erik Ween fra Rådgivningskontoret for kriminalitetsofre i Hedmark fortelle om hva han kan bidra med.

“Messe for verdighet”
Sted: Hamar domkirke.
Tid: Onsdag 6. april klokka 19.
Hva: Messe for overgrepsrammede – fysisk eller psykisk.

Kommentarer til denne saken