Gå til sidens hovedinnhold

Håper Solsia består

Artikkelen er over 10 år gammel

Aktivitets- og sysselsettingsarenaen Solsia har eksistert i ett år. Det ble markert tirsdag, og brukerne forteller at tilbudet er viktig for dem.

Solsia er et lavterskeltilbud for mennesker som har problemer med rus. Mandag til torsdag er dørene åpne for alle som ønsker å komme innom.
I løpet av en måned er i snitt 25 personer innom, mange av dem flere ganger hver uke. Dermed ligger besøkstallet til sammen på rundt hundre i måneden.
– Det er bra at det finnes et sted som Solsia her i Ringsaker. Det er trygt og godt å komme hit. Her har man muligheten til å bli både sett og ivaretatt, sier en av brukerne.
En annen beskriver tilbudet som et viktig sosialt samlingspunkt.
Avsluttes i desember
Solsia er en del av prosjektet koordinerende tillitsperson som finansieres med midler fra Helsedirektoratet. Tilbudet i Brumunddal startet opp 5. mars i fjor, og prosjektperioden avsluttes i desember i år.
– Hva som skjer etter det er usikkert. Evalueringen av prosjektet er viktig, og vi vil komme med anbefalinger og tiltak videre. Erfaringer gjort undervegs gjør at vi håper at dette kan bli et varig tiltak i Ringsaker kommune, sier Merete Borgen i rusteamet, som også er prosjektleder.
Brukerne i fokus
På Solsia står brukerne i fokus. Her har de mulighet til å få en prat, spise lunch, lese avisen eller bare være. Det er også mulighet for råd og veiledning i enkeltsaker.
– Mange må gå over en terskel for å komme hit, men når de først kommer innom her er det utrolig moro å være med på å gi dem et personlig løft. Vi ønsker å være den lille forskjellen som gjør at folk kan få det litt bedre i hverdagen. Man kan få mye ut av en arena som dette, sier Lotta Arnestad og Kjersti Lien.
Godt samarbeid
Samarbeidspartnere til Solsia er blant annet Rusmisbrukernes interesseorganisasjon (RIO) og Mental Helse Ringsaker. Mental Helse er representert hver torsdag. Da stiller Marit Pedersen opp med blant annet bingo og hjelper til på Solsia.
– Jeg synes det er viktig å stille opp her. Det er viktig å skape litt aktivitet, sier Pedersen.
Denne uka var det altså markering av at Solsia har eksistert i ett år. Mange brukere hadde møtt fram, og de koste seg med kaker og sosialt samvær. Markeringen ble avsluttet med musikk og nydelig sang av Elisabeth Kvaalvåg.
«Det er bra at det finnes et sted som Solsia her i Ringsaker. Det er trygt og godt å komme hit».

Kommentarer til denne saken