– Det dreier seg om 43 gamle 78-plater, alle han ga ut før plateteknikken endret seg og vinylplatene kom. Noen av dem er uhyre sjeldne og derfor vanskelig å få tak i, men nå er samlingen komplett, forteller Haukvik.
Prøysenhusets leder, Anne Strømmen, var sjølsagt strålende fornøyd.
– Dette er reine julekvelden for oss. Nå skal vi gå grundig gjennom alt sammen og kose sos med å studere det, sier hun.
Reklamesang
Det inkluderer de to siste innspillingene Prøysen gjorde på etiketten Philips, Den lystige ungersvend/Den arge bonde og Frøken Tankeløs/Slåttevise.
Inkludert i samlingen er også en reklameutgivelse for hårkremen Vitabril, med Prøysen på den ene siden og Monn Keys på den andre.
Og ikke nok med at Haukvik kom til Rudshøgda med den komplette samlingen: Han hadde også med seg en Sølvsuper radio fra 1954 med tilhørende platespiller, en platespiller som også kan spille 78-plater.
Kan spille
– Dermed får vi muligheten til å høre på platene også, smiler Prøysenhusets leder, Anne Strømmen.
I utstillingen i huset er det flere gamle platespillere, men faktisk ingen som virker. Ikke før nå.
Haukvik hadde også med seg flere kasser med andre kommende utstillings- og studiegjenstander, bøker på forskjellige språk, tidsskrifter og plateinnspillinger hvor andre artister har tolket Prøysens viser, i inn- og utland.
Haukvik har i alle år vært lidenskapelig samler av Prøysengjenstander, og har sitt eget museum på Børsa utenfor Trondheim. I flere år har han samarbeidet med Prøysenhuset om innsamling av gjenstander.
Nær 1.000 gjenstander
– Med denne runden er det nok et sted mellom 900 og 1.000 gjenstander jeg har brakt hit til huset, sier han.
At Haukvik skulle komme torsdag, og at han hadde med seg både plater og bøker, visste Strømmen. Men samlingen med 78-plater var en gedigen overraskelse. I tillegg var dette klenodiet en gave fra Haukvik til Prøysenhuset.
– Samarbeidet mellom Haukvik og Prøysenhuset har vært meget godt, og han har gjort en kjempejobb med å spore opp gjenstander på vegne av oss. Og dette er heller ikke første gang han kommer med reine gaver til samlingen vår, sier Anne Strømmen.
Ny utstilling
Det meste av det som nå er kommet i hus vil etter hvert også bli vist fram for publikum.
– Vi har glassmontrene klare, og en del av dette vil bli vist fram i nær framtid, klanskje i form av skiftende utstillinger i montrene. Men det vi først og fremst har fokus på er arbeidet med en ny utstilling. Først da vil disse samlingene komme til sin fulle rett, sier Strømmen.

«Dette er reine julekvelden for oss»
Anne Strømmen,
museumsleder