Gå til sidens hovedinnhold

Stilfull markering for de krigsfalne

Artikkelen er over 10 år gammel

Torsdag kom Gardens 5. kompani til Moelv og Smestadsvingen for tradisjonen tro å markere tapet av sivile, gardister og soldater under siste verdenskrig.

Lene Sæther 975 07 961
redaksjonenringsaker-blad.no


Det er nå snart 71 år siden hendelsene på Lundehøgda som rystet mange flere enn de som ble direkte berørt.
Hvert år, som regel 21. april, holdes det en markering ved bautaen i Smedstadsvingen for å minnes de som døde da tyskerne tok seg fram gjennom området. Gardens 5. kompani er alltid til stedet for å sette sitt preg på minnestunden, da mange av de falne var nettopp derfra.

Ferske soldater
I disse aprildagene hadde tyskerne kommet seg oppover langs Mjøsa og de møtte motstand på sin veg. Lundehøyden var et stedene hvor tyskerne møtte kraftig motstand.
Dagens taler, gardesjef Oberstløytnant Søbstad fortalte om dramatiske dager ved Lundehøgda og området rundt:
– Slaget ved Lundehøgda varte i 48 timer, der gardistene, som hadde møtt til 1.-gangstjeneste 1. mars samme år, samt soldater møtte tyskerne og slo de tilbake flere ganger, før nordmennene til slutt måtte gi seg for tyskerne som var topp utrustet, sa gardesjefen
– For å minnes de som ofret sine liv disse dagene er vi med på denne markeringen, samt en ved Midtskogen og en ved Strandlykja litt tidligere i april, fortsetter han.

Tid til prat med de frammøtte
Vanligvis pleier markeringen ved bautaen i Smedstadsvingen å skje 21. april, som er datoen for hendelsene. På grunn av påsken ble årets markering flyttet fram en uke. I løpet av noen få dager I april døde 17 soldater og 22 sivile under krigshandlingene ved Lundehøgda.
– Den norske bataljonen ble omtrent halvert, noen døde, noen ble skadd, og noen ble borte fra resten av bataljonen, sa Søbstad.
Moelv Skolekorps var, som vanlig, med på å sette sitt preg på minnestunden. Etter markeringen tok Gardesjef Oblt. Søbstad seg god tid til å snakke med de frammøtte og ville gjerne høre historiene rundt hendelsene disse aprildagene for 71 år siden.

«For å minnes de som ofret sine liv disse dagene er vi med på denne»
Oblt Søbstad
Gardesjef