Det ultimate komplimentet for et antrekk kvinner imellom kan være at noen spør: Så fint skjørt! Hvor har du kjøpt det? Men hvis du spør Tove Stang Karlsen kan svaret straks bli mer komplisert.
Tidlig hekta på stoff
– Jeg begynte å sy egne klær da jeg gikk på barneskolen. Jeg likte å finne klær etter mor og mormor og syntes det var så mye fine stoffer. Da de nye, glatte stoffene kom ble det liksom for pent, forteller Tove som har bodd mange år på Nes. Torsdag hadde hun kurs i redesign av gamle klær i Møllerstua i Moelv der hun viste eksempler, hjalp til med sømtekniske ting og delte i det hele tatt sjenerøst av sine lange erfaring ved symaskinen.
–Redesign for min del startet lenge før det ble populært. Jeg hadde safet med hvite bluser lenge, for det passer til alt og kler alle tenkte jeg, før noen fortalte meg at jeg blir helt borte i hvitt! ler hun.
Fra uformelig til nett bluse
– Da begynte jeg med å farge en storskjorte fra 80-tallet, sy den inn samtidig som jeg beholdt de fine skuldersømmene. Jeg klippet av skjortekragen slik at det ble igjen en liten rufsekant, klippet av de store flakene, sydde nye mansjetter, puttet den i vaskemaskinen slik at rufsekanten ble tatt igjen nederst. Men du må alltid ta forholdsregler med tanke på stoffkvaliteten og spørre: Hva er mulig? Og så må en gjøre det enkelt, det er det som er det geniale, presiserer Tove som er med i både Norske Brukskunstnere og Brukshåndverkere i Hedmark.
Lære å se muligheter
Det var etter en inspirasjonskveld for Nordre Ringsaker husflidslag at de sporenstreks bestilte to kurs, derfor inntok fire damer stua med symaskinen i den ene hånda og stappfull pose i den andre.
– Vi ønsker tips og inspirasjon, lære å tenke hvordan plagg kan gjøres om, forteller Nina Fauskerud fra Brumunddal. Elisabeth Woldsengen fra Nes pakker ut en god, gammel Husquarna med forsikring om at den ikke er mye brukt.
– Målet er ikke at alle skal begynne å sy, jeg har hatt folk på kurs som aldri har brukt symaskin, men da kan kurset være en start for å bli kjent med symaskinen. Det er ingen krav til sømferdigheter, understreker Tove.
Enkelt og ordentlig
Det trenger heller ikke være en flekk eller et hull på plagget før en vurderer å gjøre om et yndet klesplagg.
– Det kan være at du har lyst til å forlenge levetiden til klær. Jeg hadde ei som var så glad i et skjørt hun hadde, men en morgen tenkte hun “ Nei, jeg går igjen i det skjørtet” og fikk forandret det.
Tove går igjennom kleshaugene og stoffrestene med kursdeltakerne, forslår å klippe av et langt kordskjørt og kante det med et annet stoff. En svart kjole med korte ermer mener hun kan gjøres ermeløs eller sprites opp med blomstrete ermer i stedet, en kjole kan sys om til tunika o.s.v.
– Selv om redesign skal gjøres enkelt, skal det utføres på en profesjonell måte slik at det ser ordentlig ut. Når du for eksempel ser på klær i butikker lønner det seg å se på vrangen på klærne, da lærer du så mye!
Om kurslederen selv aldri kaster et plagg?
– Det var mange år jeg ikke kastet noe, men så fikk jeg en arbeidsstopp. Da ordnet jeg meg et verksted i Brumunddal og da fikk jeg ryddet opp. Jeg ga bort mye til Fretex og venner, du kan bare ikke samle på alt, sier Tove som har fullt opp med kurs og oppdrag helt til mars.
Ellers er de øvrige kursene i Møllerstua innen sølvlodding, nunofilting, skinnfellkurs og smiekurs snart fulltegnet.
– Men det er fortsatt ledige plasser på tatersløyd og plantefarging av garn, opplyser Reidun Brandbo.