16 grunnskoler lagt ned i Hedmark

LJØRDALEN SKOLE I TRYSIL

LJØRDALEN SKOLE I TRYSIL

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Under den rødgrønne regjeringen er 16 grunnskoler lagt ned i Hedmark. I tillegg er tre skoler vedtatt lagt ned i Trysil. Det er usikkerhet ved fem skoler til. I Hedmark er det åtte privatskoler.

DEL

De 16 nedlagte skolene er Kirkekretsen skole i Folldal, Atna skole i Stor Elvdal, Tufsingdalen i Os, Namnå, Reset og Grinder skoler i Grue, Lundesæter i Kongsvinger og Vestmarka i Eidskog, Brumund, Dæhli, Fredheim, Helgøya, Nauset, Gjølstad, Solheim og Åringen skole i Ringsaker.

Les også: Taper penger på privatskole

Av disse 16 skolene er Vestmarka gått over til å være Montessoriskole, en skole i Ringsaker er blitt Montessori, og en annen i Ringsaker er blitt Steinerskole. Her er det statlige tilskuddet redusert fra 100 prosent til 80. Den resterende delen betales av foreldrene.

I tillegg til de 16 nedlagte skolene ble tre skoler i Trysil vedtatt nedlagt tirsdag. Det er Ljørdalen, Østby og Søre Trysil skoler. I tillegg er det knyttet usikkerhet ved fem skoler til. Disse er Elgå og Sømådalen skoler i Engerdal, Kirkeby og Sørskogbygda skoler i Elverum og Kilen skole i Åsnes.

Les også: Det store skoleslaktet

Privatskolene vokser

I Hedmark er det etablert åtte privatskoler. To Steinerskoler og seks Montessoriskoler. Tre av disse er etablert de siste fire årene på grunn av nedleggelse av den offentlige skolen.

– Hvor mye kan en kommune spare ved å legge ned en skole, om den overtas av det private markedet?

– Overføringene fra staten er 100 prosent til den offentlige skolen, og 80 prosent til de private. Her må foreldrene betale den siste resten. Kommunen vil fortsatt ha det økonomiske ansvaret for spesialundervisning og transport. Slik sett kan kommunen spare noe, men også få nye utgifter, slik som transport, sier utdanningsdirektør i Hedmark, Ragni Grude Åmb.

Hun understreker at overføringene fra staten er knyttet til elevtallet, og ikke til skolen. En kommune får ikke mer penger om det er flere skoler i en kommune.

Ulike årsaker

– Når et vedtak i kommunestyret er gjort, kan vedtaket settes i verk neste skoleår. Dermed kan skoler som blir vedtatt nedlagt for budsjettåret 2010, legges ned ved skolestart til høsten, sier Åmb.

– Hva er grunnene til nedleggelser?

– Det kan være at kommunen ikke finner det forsvarlig økonomisk å opprettholde skolene. Det kan også være at det ikke lenger er et forsvarlig pedagogisk miljø. Og det kan være at små skoler ikke får lærere. Det skjedde ved nedleggelsen av Tufsingdalen skole i Os, sier Åmb.

Artikkeltags