80-åring med<br>blikket mot framtida

STATSMINISTERMØTE: Jens Stoltenberg sto først i køen av gratulanter da Hedmark Arbeiderparti feiret Odvar Nordlis 80-årsdag på Folkets Hus i Vallset lørdag kveld. - Jeg lytter til Odvar, sier Stoltenberg. 
$BYLINE_ON$Alle foto: Hanne Nordhagen Karlsen $BYLINE_OFF$

STATSMINISTERMØTE: Jens Stoltenberg sto først i køen av gratulanter da Hedmark Arbeiderparti feiret Odvar Nordlis 80-årsdag på Folkets Hus i Vallset lørdag kveld. - Jeg lytter til Odvar, sier Stoltenberg. $BYLINE_ON$Alle foto: Hanne Nordhagen Karlsen $BYLINE_OFF$

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Tidligere statsminister, tidligere stortingsrepresentant, tidligere fylkesmann, men fortsatt et engasjert samfunnsmenneske og filosof. Da Odvar Nordli feiret 80 år lørdag, var han mer opptatt av framtida enn å se seg bakover.

DEL

– Mange snakker om gode, gamle dager, men gamle dager var ikke gode, mener Nordli.

– Mange har takket meg her i kveld, men det er jeg som skal takke for at jeg har fått tillit til å være med og spille på laget til arbeiderbevegelsen. For det var vi som forandret landet fra fattig-Norge til velferds-Norge.

Takk til Marit

På gjestelista sto blant andre statsminister Jens Stoltenberg, tidligere finansminister Per Kleppe, tidligere forsvarsminister og utenriksminister Thorvald Stoltenberg, fylkesmann og tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen, statsrådene Sylvia Brustad og Knut Storberget, representanter fra arbeiderlag i så å si alle hedmarkskommuner, venner og familie, med kona Marit på hedersplassen ved siden av jubilanten.

– Jeg kan ikke glemme familien. Ikke nå lenger, sa Nordli.

– Jeg må få takke Marit, som på sin stillferdige måte alltid var der og holdt alt sammen når vindkastene kom. Jeg har nok ikke vært den beste å dele livet med.

Enorme muligheter

Som statsminister fikk Nordli gjennomført noen av de største sosiale reformene i landets historie, men enda gjenstår det store utfordringer, mener Nordli.

– Vi har fått enorme muligheter i hendene. Vi må bruke dem slik at de minste blant oss, de som sitter nederst ved bordet om de i det hele tatt har fått en plass ved bordet, også føler trygghet. Vi må bruke dem til å skape solidaritet med kvalitetsstempel. Det måles på hvor mye trygghet de minste i samfunnet føler at de har, sa Nordli.

Miljø

– Jens, når du er ferdig med å vaksinere verdens barn slik at de får leve, må du også kjempe for at de får noe å leve av, var den tidligere statsministerens budskap til den nåværende.

Nordli hadde også en oppfordring til Stoltenberg i klimaspørsmålene.

– Det må ikke bli slik at de med størst bør på en allerede svak rygg også må ta de tyngste løftene for å berge miljøet vårt. Du må sørge for at det blir de som har rygg til det, som må gjøre mest. Vi må ha solidaritet med kvalitetsstempel, sa Nordli.

Artikkeltags