– Aldri sett noe lignende

I GJESTEBOKA: Statsråd Jon Georg Dale og kronprins Haakon skrev i gjesteboka på Skogmuseet for å dolumentere at de hadde vært til stede på åpningen av Det fantastiske treet. (Foto: Bjørn-Frode Løvlund)

I GJESTEBOKA: Statsråd Jon Georg Dale og kronprins Haakon skrev i gjesteboka på Skogmuseet for å dolumentere at de hadde vært til stede på åpningen av Det fantastiske treet. (Foto: Bjørn-Frode Løvlund)

Artikkelen er over 2 år gammel

Kronprins Haakon lot seg imponere av utstillingen «Det fantastiske treet» på Skogmuseet i Elverum. – Jeg har faktisk aldri sett noe lignende, sa han.

DEL

Kronprins Haakon var til stede på Norsk Skogmuseum i Elverum tirsdag kveld, da landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) sto for den offisielle åpningen av Det fantastiske treet.

– Dette hadde ikke vært mulig å få til uten støtte fra en samlet skognæring, sa statsråden, og lot seg imponere over et godt stykke utstillingsarbeid. Stig Hoseth, fungerende direktør ved Anno museum, la i åpningstalen vekt på at utstillingen om fotosyntesen skal begeistre, fascinere og vekke vitebegjær.

– Fotosyntesen er dønn alvorlig, men også vidunderlig vakker, sa Hoseth.

Søbakken skolekor sørget for en feiende flott innledning med «Den levende skogen». Også Erik Lukashaugen og Annar By satte stemningen med tre sanger om trær.

Ø-TV: Det fantastiske treet:

Etter åpningsprogrammet fikk kronprins Haakon og landbruks- og matminister Jon Georg Dale se Det fantastiske treet på nært hold.

I tillegg til det 7,5 meter høye treet, som blant annet er laget av 750 aluminiumsrør og seks kilometer kabel, er det satt opp en ni meter lang lysende akrylvegg, som viser snittet av et blad. Dette skal demonstrere fotosyntesen. Ulike montere, insektmodeller og ikke minst interaktive dataskjermer er også en viktig del av utstillingen. Videre er lyssettingen av selve treet viktig. I løpet av sju minutter skifter treet farge etter årstidene.

Kronprinsen hadde mye godt å si om utstillingen.

– Jeg har faktisk aldri sett noe lignende. Treet er helt unikt, og det er fascinerende at det er bygd i en så stor størrelse, uttalte han.

Skogmuseet er et kjent sted for Kongefamilien. Kong Olav åpnet museumsbygningen i 1971, og H.M. Dronning Sonja åpnet kunstgalleriet i 1991. Kronprinsen besøkte også museet i 1999

Artikkeltags