– Jeg finner nesten ikke ord som kan beskrive dette. At det skulle komme så mange folk hadde jeg aldri trodd. For meg er dette utrolig stort, og jeg er ikke sikker på at jeg fortjener alt oppstyret. Uansett er jeg voldsomt ydmyk i forhold til alt sammen, sa en svært rørt og takknemlig Gjermund (65), etter at fylkesmann Sigbjørn Johnsen hadde avduket bronseutgaven av Engerdalsprinsen foran kommunehuset i Engerdal sentrum.

40 år siden

Det er nå 40 år siden Gjermund Eggen vant sine tre VM-gull og ble hele Norges skikonge. Tre enorme prestasjoner som fortsatt sitter spikret i den norske folkesjela.
Åhedre Gjermund med en statue var Odd Arnfinn Eggens idé. Det var han som tok kontakt med kommunen og mente en statue var en passende måte i si takk for alt Gjermund har gjort og betydd for den vesle kommunen med snaut 1.500 innbyggere.
– Velfortjent, sa alle andre og klappet i hendene, og slik ble det.
Nå står han der, stilløperen. På sokkel, formet av kunstneren Bjørn Sørvang Hansen, etter et bilde tatt av Østlendingens Stein Berg under Bjerkesprinten i 1963.

Stein Berg

– Gjermund vant løpet og det var første gangen han og broren Jo var på tv, minnes Berg, som sammen med gamle skihelter, venner og familie var blant de inviterte til avdukingen.
Hvem andre som var der? Jo, hele gullaget fra '66 var selvfølgelig invitert: Ole Ellefsæter, Odd Martinsen og Harald Grønningen.
Oddvar Brå var der, det samme var Magne Myrmo, Berit Aunli, Hallgeir Brenden, Reidar Hjermstad, Oddmund Jensen og tidligere Vazelina-vokalist, Viggo Sandvik. For å nevne noen.
Feiringen av Gjermund begynte tre timer før avdukingen med show fra Engerdalsdagenes utescene. Kari Svendsen og Kjetil Skaslien deltok, det samme gjorde søsknene Husdal, Engerdal hornmusikk, Guren Hagen og elever fra den lokale kulturskolen.

Et viktig symbol

Deretter gikk alle i tog ned til kommunehuset og avdukingen. Der hadde tusenvis av frammøtte tatt oppstilling for å hylle den gamle skihelten.
Ordfører Dag Rønning beskrev Gjermunds betydning for Engerdal slik:
– Når jeg er utenbys og forteller at jeg er fra Engerdal har alle hørt om Gjermund Eggen. Han er blitt et symbol for hele kommunen. Og statuen er et symbol på hvor høyt vi verdsetter ham.
Lørdag ble en flott dag på alle måter, for Gjermund, hans familie og alle vi som var der.
– Dette er en stor dag for meg også. Dem har laget en fin statue av gutten, sa Per Eggen (95) stolt – far til Engerdalsprinsen.