Ber høgskolen se til Karlstad

POLITISK UTSPILL: Ap-politikerne Jørn Øversveen (til venstre), Ann Evelyn Bergli og Hans Petter Wahl Adolfsen oppfordrer Høgskolen i Hedmark til å vende blikket østover mot Karlstad Universitet for å oppnå universitetsstatus. (Foto: Randi Undseth)

POLITISK UTSPILL: Ap-politikerne Jørn Øversveen (til venstre), Ann Evelyn Bergli og Hans Petter Wahl Adolfsen oppfordrer Høgskolen i Hedmark til å vende blikket østover mot Karlstad Universitet for å oppnå universitetsstatus. (Foto: Randi Undseth)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Elverum og Åmot Arbeiderparti ber Høgskolen i Hedmark vurdere å bli universitet i samarbeid med Universitetet i Karlstad.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– Nå har de brukt 10 år på å forsøke å bli Universitet sammen med høgskolene i Oppland, uten å lykkes. Høgskolen i Hedmark samarbeider allerede med Universitetet i Karlstad. Når samarbeidet vestover strander, er det på tide å se østover, sier Hans Petter Wahl Adolfsen i Åmot Ap.

Han peker på at høgskoleavdelingen på Rena har samarbeidet tett med Karlstad nesten siden distriktshøgskolen ble opprettet, og at båndene allerede er sterke mellom de to utdanningsinstitusjonene.

Alt er mulig

– Der det er vilje, er det muligheter, sier leder i Elverum Ap, Jørn Øversveen.

– Å formalisere et universitet på tvers av landegrensene vil sikkert by på utfordringer. Men utfordringer er til for å løses. Vi har vært i kontakt med politikere i det norske Stortinget og i den svenske Riksdagen. De synes tanken er interessant. Skal forslaget kunne realiseres, må det sikkert lages avtaler på høyeste politiske nivå i de to landene.

Lettere samarbeid

Leder i Åmot Ap, Ann Evelyn Bergli, tror samarbeidet med Karlstad vil bli mye lettere enn samarbeidet med Gjøvik og Lillehammer.

– Karlstad er et universitet med 16.000 studenter som står støtt på egne ben. De vil ikke se på Høgskolen i Hedmark som en trussel, men som et tilskudd, sier hun.

Bergli har sjøl vært student ved masterstudiet i ledelse og offentlig styring på Rena, som i mange år ble gjennomført under Karlstad-universitet.

– Det er en berikelse for studentene å få undervisning på begge sider av grensa, og få et videre perspektiv rent faglig, sier hun.

Innland i Skandinavia

Øversveen peker på at Värmland er innland i Sverige, og at Innlandsuniversitetet slik sett kan realiseres østover.

– Verden blir mindre, grenser mer utviska. Språket er ikke noe problem. Vi tror tida er moden for å tenke nytt for at Høgskolen i Hedmark for å bli et universitet, det er det som er det overordna målet, sier Øversveen.

Ser hva som skjer

– Betyr dette utspillet at dere avskriver Innlandsuniversitetet?

– Vi registrerer hva som skjer, og at Høgskolen i Hedmark blir kraftig undervurdert av dem som skal være samarbeidspartnere i Oppland. Vi hører ikke bare det de sier, men ser hva de gjør. Dette er et politisk innspill for å komme et skritt videre. Kanskje er det bedre å ta det skrittet i en annen retning, enn å fortsette i samme spor uten å komme videre.

– Og Gjøvik og Lillehammer kan jo slenge seg med, om de ønsker det, sier Hans Petter Wahl Adolfsen.

Artikkeltags