Gå til sidens hovedinnhold

Barna sikres dårligst i landet

Artikkelen er over 10 år gammel

Kun 14 prosent av foreldrene sikrer små barn bakovervendt i bil i Hedmark. Det er dårligst i landet. - Dermed utsettes mange for unødig fare, sier prosjektleder Carina Henske i Trygg Trafikk.

En landsomfattende telling fra Trygg Trafikk og If Skadeforsikring viser at bare 36 prosent av norske barn i alderen 1 til 4 år sitter bakovervendt i bil. Foreldrene i Hedmark er med andre ord mindresikkerhetsbevisste enn foreldrene i resten av landet.

Del på Facebook

Prosjektleder Carina Henske i Trygg Trafikk er bekymret over at ikke flere barn i denne aldersgruppen sitter sikret på tryggest mulig måte.

- At barn sitter usikret er ulovlig og helt uakseptabelt. Også de som sikrer små barn forovervendt bør tenke seg om. Forskjellen på bakovervendt og forovervendt sikring er stor. Det kan faktisk dreie seg om et blåmerke eller en brukket nakke, sier Henske.

Det er fordi de minste barnas hoder utgjør opptil 25 prosent av kroppsvekten. Ved forovervendt sikring kastes det tunge hodet framover under en kollisjon. Det kan føre til store belastninger på barnets skjøre nakke. Det er også fare for at barnets smale skuldre presses ut av beltene, slik at hodet treffer stolryggen foran.

- Ved bakovervendt sikring blir derimot kollisjonsenergien fordelt fra baken og opp til bakhodet. Dermed presses hele overkroppen inn mot seteryggen. Det gir langt mindre belastning på nakken, sier Henske.

Hun forteller at det er grunnen til at Trygg Trafikk anbefaler å sikre barna bakovervendt til de er minst fire år.

- Men ha gjerne barna bakovervendt så lenge som mulig. Det spiller liten rolle om folk har en liten eller stor bil, dette handler om barnets vekt og hvor flinke foreldre er til å prioritere sikkerheten, sier prosjektlederen.

Forsikringsselskapet If leier ikke ut forovervendte barneseter i vektklassen opp til 18 kilo.

- Forskning viser at det er fem ganger sikrere å sitte bakovervendt enn forovervendt. Det tar vi konsekvensen av. Derfor vil vi kun tilby det tryggeste alternativet, sier avdelingsleder Jan Olav Nilssen i If Sikkerhet.

Kommentarer til denne saken