Blir rådgiver i KS

OPPRYDNING: Dagene på ordførerkontoret på Tingberg er snart talte for Senterpartiets Martin Skramstad. Om en måned rydder han hyller og skuffer, pakker veska, og går til ny heltidsjobb i KS.<I>Foto: Nils Henning Vespestad</I>

OPPRYDNING: Dagene på ordførerkontoret på Tingberg er snart talte for Senterpartiets Martin Skramstad. Om en måned rydder han hyller og skuffer, pakker veska, og går til ny heltidsjobb i KS.<I>Foto: Nils Henning Vespestad</I>

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Martin Skramstad er ferdig med kommunepolitikken. Nå venter en hverdag som KS-ansatt – og fylkespolitiker på hobbybasis.

DEL

– Nå skal jeg bli arbeidstaker. Det er en ny opplevelse, som jeg ser fram til. Nå skal jeg ikke være den som tar beslutningene, men som skal gjennomføre det andre har bestemt, smiler Senterpartiets frontfigur i Løten gjennom åtte år.
Onsdag 24. oktober gir Martin Skramstad seg som ordfører. Da møtes det nyvalgte kommunestyret for å konstituere seg, og Bente Elin Lilleøkseth kommer tilbake igjen i ordførerjobben Skramstad frarøvet Ap for åtte år siden.
Dagen etter tropper Skramstad opp på sin nye arbeidsplass, hos KS (tidligere Kommunenes Sentralforbund) i Fylkeshuset i Hamar.

Blir et bindeledd

Skramstad blir rådgiver i KS-prosjektet "Livskraftige kommuner", som skal pågå ut 2010. Oppaven hans blir å være et bindeledd mellom KS og deltakerkommunene, deriblant flere mjøskommuner.
– Det var litt spennende å søke, og da ville de ha meg, da, sier Skramstad med et smil.
– Jeg skal fortsatt ha kontakt med kommunehverdagen, ikke bare den politiske, men også den administrative delen.
Jobben takket han ja til allerede i sommer.

På tide å gi seg

Martin Skramstad har bak seg fire perioder i kommunestyret, halvparten som ordfører. Da han overtok makta for åtte år siden, ble det et historisk skifte i den Ap-dominerte Løten-politikken.
– Det var gørartig, og det har det vært hele tiden. Jeg har ikke lyst til å klage verken på arbeidstid, arbeidspress eller noen verdens ting, sier han.
Likevel innrømmer Skramstad at det har tatt på å være så mye borte fra kona Kari og de to barna på tre og fem år.
– Når man har sittet 16 år i kommunestyret, er det på tide å drive med noe annet. Jeg hadde lyst til å ha litt mer tid til familien, ikke minst i forhold til helger og kvelder. I den nye jobben går det an å fungere i forhold til familien, smiler han.

På sidelinja

Skramstad svarer bekreftende på om han definitivt er ferdig som kommunepolitiker. Men vet at han fort kan få abstinens av å bli plassert på sidelinja så å si over natta.
– Du skal ikke se bort fra det. Når jeg har fått lov til å være med så lenge, blir det rart ikke å få være med lenger. Men jeg ser fram til å gi meg. Det er noe med det at man har innstilt seg psykisk på det. Og det blir godt å slippe mange av de lange møtene, konstaterer Skramstad, som fastslår at han ikke blir noen sjuende far i huset på Tingberg.

– Nei, jeg kommer ikke til å være veldig mye til stede i lokalpolitikken. Når man gir seg, så gir man seg. Jeg kommer ikke til å bli noen ivrig leserbrevskribent, og jeg kommer heller ikke til å stille så mange spørsmål i folkets spørretime.

Hobbypolitiker

Samtidig som han takker for seg i Løten-politikken, er Skramstad klar for en plass i fylkestinget. Men nå blir politikken kun en hobby, fastslår han, i likhet med lesing og ledervervet i Nordbygda/Løten Ski.
Men først må han rydde seg ut av ordførerkontoret.
– Jeg skal rydde i hyllene, og sette att det som det kan tenkes at kan ha interesse for den neste ordføreren. Og hvis den neste ordføreren ønsker en prat for å gå gjennom noe, får vi finne tid til det etter det konstituerende møtet.
– Hva mener dagens ordfører blir den største utfordringen for Løtens nye ordfører?
– Jeg er veldig spent på hvordan de skal klare å innfri de løftene de har kommet med i valgkampen. Det blir spennende. Spesielt tenker jeg da på full drift av sjukehjemmet fra 01.01. neste år.

Artikkeltags