Borkhus vil<br>bli fylkesråd

NATURLIG: –<I> </I>Det er naturlig at jeg stiller som kandidat til fylkesrådet etter at Sp fikk fylkesordføreren, sier Svein Borkhus, Aps fylkesordførerkandidat.<I>Foto: Rune Hagen</I>

NATURLIG: –<I> </I>Det er naturlig at jeg stiller som kandidat til fylkesrådet etter at Sp fikk fylkesordføreren, sier Svein Borkhus, Aps fylkesordførerkandidat.<I>Foto: Rune Hagen</I>

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Avtroppende ordfører i Alvdal, Svein Borkhus, ønsker å bli Aps andre fylkesråd i Hedmark. Men Marit Gilleberg, Tolga peker på Per-Gunnar Sveen, Elverum, som en like aktuell kandidat.

DEL

De godt betalte heltidsjobbene i fylkesrådet (Hedmarks nye regjering) er gjenstand for interne dragkamper i Ap, Sp og SV.

Overrasket

Etter det Østlendingen erfarer er flere i Ap overrasket over at Sp stakk av gårde med fylkesordførerstillingen og i tillegg fikk fylkesråden med ansvar for utdanning, det tyngste ansvarsområdet i fylkeskommunen.

Tapet av fylkesordførervervet har også ført til indre usikkerhet i Hedmark Ap. Ap må nå foreta person-rokeringer etter at Sps Arnfinn Nergård blir fylkesordfører, og ikke Aps Svein Borkhus.

Borkhus ble plassert som nummer to på Ap-listen og gikk til valg som partiets fylkesordførerkandidat. Samtidig ble Per-Gunnar Sveen, Elverum, av flere vurdert som mulig parhest med Aps første kandidat, Siv Tørudbakken, i fylkesrådet.

Nye grep

Nå må Hedmark Ap gjøre nye grep. Og Svein Borkhus er klar for å bli fylkesråd.

– Jeg står på andre plass på Aps fylkestingsliste, og fikk nest flest personstemmer ved fylkestingsvalget. Det er naturlig at jeg er aktuell som fylkesråd, sier Svein Borkhus.

Som eventuell fylkesråd vil han få ansvaret for samferdsel. Borkhus fikk en god del kjeft fra sine egne i Nord-Østerdal etter at han støttet det såkalte «lottorekke-vedtaket» i fylkestingene i Hedmark og Oppland. Her ble ikke riksveg 3 prioritert sammen med rv. 2, rv. 4, E6 og E16.

Rv 3 sporer til innsats

Borkhus har ingenting imot at de rødgrønne i Hedmark nå er blitt enige om å sidestille riksveg 3 med riksveg 2 og E6, som Hedmarks prioriterte veger.

– Den nye enigheten sporer til økt innsats. Riksveg 3 har ikke kommet dårligere ut gjennom forhandlingene mellom Ap, Sp og SV, sier Svein Borkhus.

– Sats på Sveen

Avtroppende ordfører i Tolga, Marit Gilleberg, beklager at Ap mistet fylkesordføreren i forhandlingene mellom de rødgrønne i fylket.
Hun mener Hedmark Ap gikk til valg med Svein Borkhus som fylkesordførerkandidat.
– Når det ikke ble slik, er det ingen automatikk i at Svein Borkhus blir valgt som fylkesråd sammen med Siv Tørudbakken. Hedmark Ap har nå valget mellom to kvalifiserte kandidater, Svein Borkhus og Per-Gunnar Sveen. Jeg vil foretrekke Sveen. Han er ny, samlende og er flink til å tenke helhet. I tillegg vil han bli en god stemme for hele Østerdalen, sier Marit Gilleberg.

Slår ring om Føsker

I sørfylket er det frykt for at hele regionen skal bli uten representasjon i fylkesrådet.

– Vi kommer til å kreve at Njål Føsker, Nord-Odal, skal gjenvelges som leder i Aps fylkestingsgruppe. Han har gjort en god jobb som gruppeleder i fire år, både for sørfylket og resten av Hedmark, sier Svein Engelstad, leder for Aps regionpolitiske utvalg i sørfylket.

Njål Føsker har tidligere uttalt støtte til Per-Gunnar Sveen som fylkesråd, men det var før det ble klart at Svein Borkhus ikke blir fylkesordfører.

Skeptisk til fordeling

Østlendingen var i går i kontakt med flere i Ap som er skeptisk til den politiske fordelingen av verv i fylkespolitikken.

Hedmarken kan få tre heltidspolitikere (Siv Tørudbakken, Ap, Aasa Gjestvang, Sp, Maj Stenersen Lund, SV) mens Nord-Østerdal kan få to på heltid (Arnfinn Nergård, Sp og Svein Borkhus, Ap).
Både i sørfylket og i midtfylket jobbes det nå for at disse regionene skal være tyngre representert, gjennom Per-Gunnar Sveen og Njål Føsker.

Artikkeltags