Stortingsrepresentanten fra Stange er opptatt av at julens festmåltid mister sin verdi når det nesten gis bort i butikkene.
Ødelegger ribbas status
Han mener det er noe vesentlig feil at butikkene bruker ribbe som lokkemiddel.
– På sikt ødelegger dette ribbas status som et av årets absolutte festmåltid. Vi kaster allerede en tredel av all maten vi kjøper, det er moralsk svært betenkelig at en kilo ribbe koster like mye som en halvliter brus, sier Slagsvold Vedum.
Sp-lederen mener butikkene bør tenke seg om og vurdere konsekvensene.
– Mekanismen er enkel; ved å selge ribba så billig, skapes behov. Når det kan brukes til bikkjefor, vil etterspørselen øke. Da blir det behov for økt import og mindre kontroll på kvaliteten, sier han.
- Dette er ikke noe vi ønsker
Han tenker særlig på antibiotikabruken. Dersom markedet forventer en ribbepris på under 20 kroner kiloen, må det på sikt produseres ribbe på en slik måte at det går an å tjene penger på det.
– Da må svineproduksjonen gjøres industriell. Vi må tillate større besetninger og godta økt medisinbruk. Resultatet blir industriell julemat. Jeg er overbevist om at det ikke er noe vi virkelig ønsker oss, sier Trygve Slagsvold Vedum.