Det har gått fryktelig fort, men jeg stortrives med ansvar. Og jeg jobber med en viktig sak: å få flest mulig unge til å organisere seg, sier Christina (25).

TV-debuten

Hun er på snarvisitt i Elverum etter en hektisk og minnerik arbeidsuke i Oslo som leder for Fagforbundets Ungdom i Norge.

Sist torsdag gjorde hun seg bemerket i NRK-programmet «Debatten» med klar tale og tydelige standpunkter i beste sendetid om arbeidsmiljøloven. Etterpå har det haglet med SMS-meldinger og mailer med gratulasjoner etter TV-debuten. Nå gjenkjennes hun av flere på gaten i Oslo.

Høy puls

– Det var høy puls i studio, og masse nerver. Men jeg var godt forberedt og visste at jeg hadde gode argumenter. Jeg var veldig skjerpet, engasjert og tydelig uten å bli for sint. Nervene forsvant, tiden fløy og jeg følte jeg fikk sagt mitt på vegne av alle jeg representerer. Opplevelsen ga mersmak, innrømmer Christina.

I går formiddag var hun i det faste mandagsmøtet med LO-ledelsen. Her var ett av temaene onsdagens storstreik mot regjeringens forslag til oppmyking av dagens arbeidsmiljølov.

– Regjeringen får som fortjent. Vesentlig lengre vakter, flere midlertidige stillinger, mindre makt til fagforeninger og søndagsåpne butikker; i sum går dette i feil retning. Arbeidsgiverne styrkes, mens arbeidstakere og ungdom er tapere, sier Christina bestemt.

– Men flere ønsker å jobbe lengre dager for å ta ut mer fritid. Og flere midlertidige jobber vil kunne gjøre det lettere å få flere ungdommer og langtidsledige inn i arbeidslivet. Hvorfor er LO så steile til forandringer?

– Dagens arbeidsmiljølov åpner for lokale løsninger; det trengs ikke endringer som skaper usikkerhet. 12,5 timers vakter innen helse og omsorg er ikke sunt og det gir dårligere tilbud for pasientene. Vi trenger faste stillinger, hviletid og pauser på langvakter. Folk skal ikke slite seg ut, men stå lenge i jobben, sier Christina.

Hjelpepleier i Elverum

Hun reiser seg opp ved kafébordet og hilser på ordfører Erik Hanstad som kommer bortom for å gratulere med TV-innsatsen, men holder fokuset: 

– Dette brenner jeg for, sier Christina bestemt. Selv har hun en 16,9 prosent stilling som hjelpepleier i Elverum kommune.

– Jeg har kjøpt egen leilighet på Mastmoen og vil tilbake til Elverum etter hvert. Og da vil jeg ha fast jobb – som så mange andre innen pleie og omsorg. Kampen for heltidsstillinger og faglige rettigheter er grunnene til har jeg har engasjert meg i Fagforbundet, sier Christina.

Arvelig belastet

Hun innrømmer at hun er arvelig belastet. Faren, Stig Jørgensen, har tidligere vært leder i LO i Elverum i mange år – og er nå aktivt med i Team Elverum. Moren Camilla Beck jobber på kinoen i Elverum og er organisert i Fagforbundet. Lillebror Tommy Beck Jørgensen er med i Handel og Kontor.

– Jeg kommer fra et arbeiderklassehjem. Det var aldri noen tvil om hvilken side pappa og mamma sto på, og hvilke holdninger som preget dem. Vi er lært opp til å se samfunnet nedenfra, smiler Christina.

Hun gikk tidlig rundt og solgte Søndags-VG i nærområdet, og ble bedt inn hos mange eldre som både ventet på avisen og en fresk ungjente som brydde seg.

– Jeg solgte VG helt fram til jeg var 18 år og lærte mye om hvordan folk har det, sier Christina.
12–13 år gammel ville pappa Stig ha en alvorsprat med henne, ikke om pubertet og utfordrende ungdomstid, men om viktigheten av å være organisert.

– Det var lett å være enig. Jeg har alltid vært organisert – i alle jobbene jeg har hatt. Og så har det ballet på seg med verv i Norsk Folkehjelp, medlemskap i AUF og oppgaver i Fagforbundets ungdomsavdeling, først i Elverum, så på fylket og sist på landsplan, forklarer Christina.

Etter å ha vært nestleder i Fagforbundet Ungdom, rykket hun i fjor opp til å bli leder for 35.600 medlemmer.

– Jeg var aldri teoretisk skoleflink, men likte å organisere; og jeg har alltid brydd meg om andre. Ikke minst har LOs sommerpatrulje vist hvor viktig det er at ungdom organiserer seg og sikres skikkelige arbeidsavtaler. Altfor mange unge blir utnyttet i arbeidslivet.

– Men mange unge vil ikke organisere seg?

– Det er ikke helt riktig. Stadig flere synes det er kult å være medlem – mange har fått kjenne hvor viktig det er å ha et fagforbund i ryggen når det oppstår problemer på arbeidsplassen, sier Christina.

Jobben som leder av Fagforbundets Ungdom har ført henne over store deler av verden. Hun har møtt ungdom som arbeider uten noen rettigheter og under forhold som ikke kan beskrives.

– Jeg har lært utrolig mye på kort tid og føler meg privilegert. Jeg har reist over hele Norge for å rekruttere ungdom inn i fagbevegelsen. Jeg føler meg trygg i mine verdier fra oppveksten i blokkene på Mastmoen der det alltid var noen å leke med og der naboer stilte opp for hverandre

– Drømmer du om å bli LO-sjef?

– Det er i så fall en svært hemmelig drøm. Først vil jeg gjøre en god heltidsjobb i Fagforbundets Ungdom, så vil jeg tilbake for å jobbe i Elverum. Men hvem vet, smiler hun.