Det skriver organisasjonen AV-OG-TIL i en pressemelding. De ønsker å nå ut til folk flest for å få til en refleksjon rundt når det passer og når det ikke passer med alkohol.
Under snittet
På holdningsspørsmålet om man bør være edru når man fører fritidsbåt svarer 83 prosent av innbyggerne på Østlandet at de mener dette. Landsgjennomsnittet er 87.
Når det gjelder spørsmålet om en bør være edru når man er passasjer fritidsbåt er det kun 27 prosent som mener det er fornuftig.
– Vi mener det er nødvendig å gå ut med en kraftig advarsel når folk ser ut for å ta lettere på risikoen alkohol medfører i kombinasjon med båt og sjøliv. Vi frykter en ulykkessommer med slike holdninger, sier daglig leder i AV-OG-TIL Trine Stensen Lunde til Ostlendingen.no.
– En myte at det er ufarlig
Sjø og båtliv forbindes med frihet og nytelse og da er det en selvfølge å drikke alkohol for mange.
– Det er ikke kosen vi vil til livs, men myten om at det er helt ufarlig. Promillen går først og fremst utover konsentrasjonsevne og dømmekraft. Det er nødvendig å være klar i hodet når man fører båt og har ansvar for andre, sier hun.
– Alkoholen dreper
Stensen Lunde forteller at minst en av tre som drukner har drukket alkohol.
– I fjor omkom 24 personer på sjøen. Fall over bord, kantring og kollisjoner er de viktigste årsakene. Nordmenn undervurderer risikoen alkohol og båtføring innebærer, sier hun.
AV-OG-TIL-sjefen hevder at de fleste ulykkene skjer når man tror det ikke er farlig, gjerne når det er fint vær og man koser oss og tar et glass.
Ta sikkerheten på alvor
Også politiet tar til ordet for lavere alkoholkonsum på sjøen, og mener alle må ta sitt ansvar når de ferdes både til vanns og til lands.
– Å kjøre båt edru er like viktig som å kjøre bil edru. Vi har sett flere alvorlig ulykker i år, og tidligere år hvor kombinasjonen av alkohol og hurtiggående båter settes i sammenheng, sier Morten Bergsholm. Han er driftsansvarlig sjøtjenesten i Vestfold politidistrikt.
Østlandet omfatter i denne undersøkelsen fylkene Østfold, Akershus, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark og Aust-Agder.
Klar for sjøen
For å bedre holdningene til sjøs står AV-OG-TIL i samarbeid med en rekke andre organisasjoner kampanjen Klar for sjøen. Hensikten med denne kampanjen skal være å øke folks bevisthet omkring nettopp sjøliv og alkohol.
– I hele sommer er det aktiviteter og utdeling av informasjon og materiell til publikum på båtmesser, badestrender og båthavner. Folk på og ved sjøen over hele landet vil bli oppfordret til å ikke drikke alkohol når de er i båt eller bader, sier Stensen Lunde.