I fylkestinget i mars etterlyste fylkestingsrepresentant og Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise retningslinjer for skolevalgene under valgkampen til høsten.
 

_______________________________________________________

Ø+ er lansert: Slik skaffer du deg et digitalt abonnement:

■ Trykk her for å logge deg på

■ Trykk her for å dele abonnementet ditt med familiemedlemmer

■ VIDEO: Slik oppretter du en aID

■ VIDEO: Slik deler du abonnementet ditt med andre i familien
_______________________________________________________

Tirsdag fikk han svar fra fylkesråd Aasa Gjestvang (Sp), som la fram en fylkestingsmelding om saken.

En gruppe bestående av to skoleledere, en elevrådsrepresentant, to ansatte fra Hedmark fylkeskommunes enhet for videregående opplæring og tre representanter fra Ungdommens fylkesting har utarbeidet en modell som skal følges ved alle de videregående skolene i fylket.

Her heter det blant annet:

«Fokus skal være på det politiske budskapet. Det er ikke tillatt med utenforliggende aktiviteter som vaffel-, sjokolade- og pølseutdeling. Dette gjelder både debatt og valgtorg.»

I retningslinjene ellers står det at alle skoler skal gjennomføre et valgarrangement på to timer som skal inneholde både debatt og valgtorg. Videre:

«I hovedsak bør det være ungdom som snakker til ungdom. Det betyr at man må bestrebe seg på å invitere ungdomspolitikere og unngå drevne stortingsrepresentanter.»

Det var særlig vaffelforbudet, som vakte oppsikt i fylkestinget, og det var Kristian Tonning Riise selv som tok til orde for at det bør revurderes. Han vil at det skal være lov til å dele ut vafler, drops, gulrøtter og andre effekter.

– Dette er en teknikk for å komme i kontakt med folk, så vi kan snakke politikk. Jeg ber om en ny vurdering av dette punktet, sa han fra fylkestingets talerstol.

Fylkesråd Aasa Gjestvang svarte tvert nei.

– Jeg har ikke noe imot vafler generelt. Jeg kommer ikke til å blande meg inn i det gruppa har bestemt. Jeg vil ikke overstyre gruppas modell, og jeg kommer ikke til å gjøre noe med den, uttalte Gjestvang, som ikke er overrasket over vaffelreaksjonene.

Hun sier det alltid er mange ønsker som byr på praktiske utfordringer i forbindelse med valgarrangementene på skolene.