Diagnoser og sensitiv informasjon på avvei

PÅ AVVEI: Etter at Østlendingen skrev om pasientopplysninger som var kommet på avvei ved sjukehuset i Elverum, har flere lesere tatt kontakt med oss for å fortelle sin historie.<I>Illustrasjonsfoto: Kjetil Brorson Dahl</I>

PÅ AVVEI: Etter at Østlendingen skrev om pasientopplysninger som var kommet på avvei ved sjukehuset i Elverum, har flere lesere tatt kontakt med oss for å fortelle sin historie.<I>Illustrasjonsfoto: Kjetil Brorson Dahl</I>

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Flere lesere har kontaktet oss, og forteller om alt fra kreftdiagnoser til andre sensitive personopplysninger som har kommet på avvei.

DEL

De siste dagene har Østlendingen omtalt feilsending av papirer ved Sykehuset Innlandet.

En familie i Trysil opplevde for et år siden å få en feilaktig kreftdiagnose. Det viste seg at det var mannens søskenbarn som hadde kreft, og som senere døde av sjukdommen. De to har relativt like fornavn, og ble forvekslet på sjukehuset.
– Jeg påpekte flere ganger at mannen min heter noe annet, enn det han ble kalt på sjukehuset, sier enken som ønsker å være anonym.

Familien mener at forvekslingen på sjukehuset dannet grunnlaget for den feilaktige beskjeden fra Kreftregisteret ved Rikshospitalet; at mannen var rammet av den dødelige sjukdommen.
– Jeg ønsker ikke å kritisere sjukehuset for behandlingen mannen min fikk før han døde. Den var det ingenting å utsette på, men jeg syns det er skremmende at slike forvekslinger kan skje. Selv om man har like navn, trodde jeg at personnummeret skulle være en sikkerhet, sier enken forundret.

Hun forteller at mannens søskenbarn ved flere henvendelser fikk bekreftet sin angivelige kreftdiagnose, før sam-menblandingen til sist ble oppdaget.

Sensitive opplysninger

En tidligere ansatt i helsevesenet i Hedmark har også tatt kontakt med Østlendingen. Hun kjenner forholdene fra innsiden, og vet at det kan gå fort i svingene.

Hun ønsker å være anonym, fordi hun føler det vanskelig å stå fram i avisen og kritisere tidligere ansatte og kollegaer.
– Min sønn går til jevnlige kontroller ved poliklinikken ved sjukehuset i Elverum, sier hun.

En dag fikk den tidligere sjukepleieren en innkallelse til en kontroll for sønnen.
– Den inneholdt åpenbart mer enn bare en innkallelse. På grunn av yrkesbakgrunnen, skjønte jeg litt av hva dette var. Antakelig var det et journalnotat, tilhørende en vilt fremmed som hadde kommet på avvei, forteller hun.

Notatet inneholdt ikke bare en innkallelse til undersøkelse, men også informasjon om medisinbruk og diagnose.

– Ble sendt på dør

Kvinnen ble sjokkert over det hun hadde mottatt, og tok kontakt for å levere tilbake papirene.
– Jeg hadde forventet å få en eller annen form for beklagelse. Om ikke annet en takk for at jeg var ærlig og leverte papirene tilbake. Det fikk jeg ikke, jeg ble bare sendt på dør, forteller hun.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken