- Disse bildene viser en forkastelig jaktmoral

- Bilder av hannulven viser skuddskaden på ryggen bak, sier Dag Bjørndahl.

- Bilder av hannulven viser skuddskaden på ryggen bak, sier Dag Bjørndahl. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

– Hannen ble skutt bakfra og led en forferdelig død, sier Dag Bjørndahl, som har sendt Ostlendingen.no tre bilder han mener viser en "forkastelig jaktmoral".

DEL

Se på bildekarusell over. Vi advarer enkelte lesere mot sterke bilder.

Dag Bjørndahl fra Rovdyrdebatt.org mener bildene fra ulvejakten i Rendalen vil sjokkere Ostlendingen. nos lesere.

– Truffet bakfra

– Tispa bærer preg av å ha blødd ut av snute, munn, ører og skuddsår i strupen. Dyret levde en time dør det ble avlivet, sier Bjørndahl, og legger til:

– Bildet på hannen viser at den ble skutt bakfra. Inngangshullet til prosjektilet er oppe på ryggen, helt i bakkant. Dette skuddet kan ha påført dyret istykkerrevne innvoller og mage, noe som ofte kan føre til at dyret ikke dør umiddelbart.

– Er du sikker på at dyret ble truffet bakfra?

– Ja, jeg gikk selv bort og kjente på hannulven. Jeg tok lillefingeren inn der skuddet traff, og det var et kompakt hull – akkurat trang nok til å få inn lillefingeren. Aldri i livet om det var et utgangshull. Å skyte hjortevilt bakfra er ulovlig, men det er ingen som reagerer når det samme skjer på ulv, sier Bjørndahl.

Han mener bildene bør få Ostlendingen. nos lesere til å reagere:

– Forkastelig jaktmoral og brudd på generelle etiske uskrevne regler. Skytter har avfyrt skuddet uten å ha hatt et tilstrekkelig godt hold på ulven.

Han retter samtidig kritikk mot Statens Naturoppsyns Lars Gangås:

– Han var på stedet og har ikke stilt noen kritiske spørsmål i etterkant

– Korrekt

Gangås avviser kritikken:

– Vi fulgte hele jakten og har vært på skuddplassundersøkelse. Både jakten og innmeldinger har foregått på korrekt måte.

– Bjørndahl sier ulven ble skutt bakfra. Stemmer det?

– Ja, den ble skutt bakfra, men dette er uproblematisk så lenge ulven falt på stedet og døde momentant. Det har vi kontrollert på skuddplassen.

Han vil ikke laste jegerne for noe ved jakten, men har levert rapporter til Fylkesmannen

– Alle funn og alt vi ser blir rapportert til Fylkesmannen, og det er opp til de om det skal gjøres noe i etterkant.

– De to ulvene som ble skadeskutt var begge skutt fra forsvarlig hold – den ene 65 meter og den andre 35 meter. Hvordan folk kan bomme her er uvisst. Kanskje skalv de for mye, kanskje var vinkelen feil eller så skjøt de i en situasjon hvor jegeren ikke var behersket. Osdalshannen, som ble skadeskutt først, ble truffet høyt oppe i venstre frambein – en fem centimeter nedenfor brystlinja. Jeg må bare understreke viktigheten av å ikke skyte før man er sikker på å treffe.

– Det er kommet en del kritikk rundt skadeskyting. Hva mener du?

– To av tre ulver er skadeskutt, og det er for mye, selv om det ikke er straffbart å skadeskyte. Frekvensen av skadeskyting rundt ulv er for høy og er på ingen måte ønskelig. Skadeskytingen kommer kanskje av at det er et veldig høyt spenningsnivå under ulvejakten sammenlignet med annen jakt. men velger å skyte i situasjoner der man burde ha avstått fra å trekke av skudd, mener Gangås.
 

Artikkeltags