Ap fram, men fortsatt helt jevnt

UTSKIFTNINGER: Det vil bli flere endringer i kommunestyresalen etter valget forteller dagens måling i Østlendingen. Dette møtet fant sted i juni. (Foto: Merete N. Netteland)

UTSKIFTNINGER: Det vil bli flere endringer i kommunestyresalen etter valget forteller dagens måling i Østlendingen. Dette møtet fant sted i juni. (Foto: Merete N. Netteland)

Av
Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

Ap gjør et byks fram til 37,1 prosent, men høyrebølgen har likevel bitt seg grundig fast i Elverum. Venstre kan havne på vippen og avgjøre hvem som blir ordfører etter valget.

Del på Facebook


Meningsmålingen som Østlendingen i dag presenterer, viser at valget i Elverum er mer åpent og spennende enn noen gang. Ap spretter som ventet opp etter den elendige målingen i mai. Da ble partiet for første gang forbigått av Høyre og fikk 31,3 prosent av stemmene.

I dagens måling får Ap 37,1 prosent; en framgang på 5, 8 prosent. Mye skyldes nok Utøya-effekten og regjeringens håndtering av terrortragedien. Men fortsatt har Ap mye å gå på for å komme tilbake til gamle høyder. Det politiske kaoset i Elverum og tidligere indre splid har gjort Ap-velgere usikre. Den nye ordførerkandidaten Ingvar Midthun er et friskt pust, men har til nå få politiske meritter å vise til. Men Ap-maskineriet er i gang, og det vil bli mobilisert kraftig fram mot valget.

I målingen er Elverum Ap nesten tilbake på samme valgresultatet som i 2007 da partiet fikk 37 6 prosent av stemmene.

Det mest oppsiktsvekkende er likevel at høyrebølgen holder stand. Høyre og Frp får til sammen 48 prosent av stemmene. Nær en av to elverumsinger vil stemme blått.

I maimålingen skapte Høyre nasjonale overskrifter. Partiet var for første gang i historien størst i Elverum med 33,5 prosent av stemmene. I dagens måling får Høyre 31,7 prosent, kun 1,8 prosentpoengs tilbakegang. Erik Hanstads popularitet som ordførerkandidat kombinert med Høyres generelle opptur slår an blant velgerne.

Elverum er blitt en sterk Frp-kommune, tross fall på nasjonale målinger. Flere uheldige utspill rundt terrortragedien har ikke fått innvirkning lokalt. Tvert imot går Frp fram med et prosentpoeng fra målingen i mai til 16,3 prosent. Frps nye toppkandidat Kersti Grindalen kan gni seg i hendene og samle troppene foran valginnspurten.

For Sp og SV er meningsmålingen en kraftig nedtur. Sps varaordfører Arnfinn Uthus kan begrave alle drømmer om å bli ordfører. Med 4,2 prosent har partiet stupt fra 6,9 prosent ved målingen i mai.

SV gjør en rekorddårlig måling med 2,9 prosent (minus 0,8 prosentpoeng siden sist). Partiet er mer enn halvert siden valget i 2007.

Enda verre går det for by- og bygdelista, Team Elverum. Utbryterne fra Ap får 0,2 prosent, og er milevis unna en plass i kommunestyret. Dersom valgresultatet blir det samme, framstår Team Elverum som en døgnflue uten oppslutning og politisk kraft.

Målingen er derimot en kraftig opptur for Venstre som går fram med 2,4 prosentpoeng til 6,0 prosent i dagens måling.

Med dette tallet havner Venstre i sin yndlingsposisjon som vippeparti i det nye kommunestyret. De rødgrønne partiene (Ap 13, Sp 2, SV 1) får 16 plasser, den borgerlige fløyen (Høyre 11, Frp 6) får 17 av 35 plasser. Venstre kan vente intens kurtisering fra begge fløyene fram mot valget.

Partiets toppkandidat, Kaare Aaneby, holder kortene tett til brystet og går dit Venstre får mest gjennomslag. Frps bastante nei til å ta imot en eneste innvandrer eller flyktning i kommende fire års periode er helt uspiselig for Venstre. Vi vet at den politiske godblunkingen inn mot Venstre og et svekket sentrum er i gang fra både Ap og Høyre.

En rekke toppkandidater har i lang tid signalisert at de ønsker mer forsoning, mer samarbeid og mindre støy og spetakkel i lokalpolitikken. Det politiske kaoset i siste fire årsperiode har skadet Elverums omdømme. Dagens meningsmåling gir ingen politisk avklaring. Politikerne står derfor overfor en vanskelig utfordring i valgkampinnspurten. De må både synliggjøre forskjellene, men også forklare velgerne hvordan de skal finne brede løsninger over partigrensene – til beste for Elverums befolkning.

Les også: Dette mener partiene om meningsmålingen

Artikkeltags