Bedrift ristes i stykker

HER ER PROBLEMET: Comunica Film holder til i huset bak det hvite gjerdet. Dårlig vegdekke og rystelser fra tungtrafikken i Vestheimgata holder på å ta knekken på bedriftens produksjon av animasjonsfilm.

HER ER PROBLEMET: Comunica Film holder til i huset bak det hvite gjerdet. Dårlig vegdekke og rystelser fra tungtrafikken i Vestheimgata holder på å ta knekken på bedriftens produksjon av animasjonsfilm. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Støy og rystelser fra tungtrafikken i Vestheimgata i Elverum er i ferd med å ta knekken på bedriften Comunica Film. Animasjonsstudioet ristes rett og slett i stykker.

DEL

Vestheimgata er en fylkesveg, og nå har bedriften henvendt seg til fylkesråd Anne Karin Torp Adolfsen (Ap) med bønn om hjelp.

– Comunica Film ser nå bare to muligheter: Legge ned virksomheten eller vedlikehold av Vestheimgata, heter det i brevet, som er signert produksjonsansvarlig Kåre Torgersen.

Animasjonsstudio

Bedriften, som har to ansatte på heltid, holder til i et bolighus i Anne Moes gate.

I tillegg til lyd og videoproduksjon, driver firmaet med klassisk animasjon.

– Vi har mange oppdrag fra ulike industribedrifter om å lage undervisningsvideoer i forbindelse med sikkerhetsopplæring. Da benytter vi oss ofte av klassisk animasjonsteknikk, forklarer Arild Vidar Pedersen, som eier firmaet.

Både han og Torgersen påpeker at det er umulig å drive med klassisk animasjon i huset, slik situasjonen er nå.

Rystelser som brer seg

– For boligområdet har støy og luftforurensning alltid vært et problem, men i år har det vært verre enn noen gang. Det nye er rystelser, som brer seg innover i boligområdet. Årsaken er manglende vedlikehold av vegbanen, skriver Torgersen i brevet til fylkesråden.

I animasjonsstudioet flyttes miniatyrmodeller millimeter for millimeter for å lage animerte bevegelser.

– Nå fungerer det ikke lenger på grunn av rystelsene fra Vestheimgata. Rystelsene animerer figurene. Både modeller og lys endrer seg. 3D-produksjoner fungerer heller ikke, påpeker Torgersen.

Føler seg rettsløse

Bedriften har vært i kontakt med Statens vegvesen om saken uten å komme noen veg.

– Vi fikk bare en oppramsing av støy og vibrasjonsnormer. Når det gjelder vibrasjoner fra en etablert fylkesveg er en tydeligvis rettsløs, heter det i brevet.

Torgersen opplyser at huset i Anne Moes gate både er støyisolert og klimaisolert.

– Det hjelper lite når hele huset rister på grunn av vibrasjoner fra fylkesvegen. Vi har konferert med en lokal ingeniør og fått bekreftet at vegdekket er i ferd med å gå helt i oppløsning. Asfaltdekket har sprukket opp, og det er en rekke setningsskader på Vestheimgata mellom krysset med Bakketungata og krysset med Vindheiavegen. Det er helt tydelig at det er disse setningsskadene som er årsaken til rystelsene.

Overrasket

– Vi er overrasket over at en så lav standard på en av byens mest trafikkerte gater ikke betraktes som problematisk av vegvesenet, heter det videre i brevet.

Det er mye tungtrafikk i Vestheimgata. Blant annet er den hovedveg for trafikken til og fra tømmerterminalen. Trafikken til og fra Nortura, Sperre og Østby Betongstøperi går også her. Dessuten benytter landbruksmaskiner og traktorer som skal til Felleskjøpet denne gata.

Da Østlendingen torsdag var på stedet, kom det omtrent en trailer i minuttet på den tungt trafikkerte vegen.

«Vi håper fylkesråden kan bidra til at en lokal medievirksomhet ikke jages ut av Elverum på grunn av manglende vedlikehold av Vestheimgata». Slik avslutter Comunica Film brevet til Anne Karin Torp Adolfsen.

Ingen løfter ennå

Overfor Østlendingen bekrefter fylkesråd Torp Adolfsen at hun har mottatt brevet fra Comunica Film, men at hun ikke kan gi noen konkrete løfter ennå.

– Jeg må først finne ut hva denne saken dreier seg om. Til det trenger jeg hjelp fra fagfolkene våre, uttaler hun.

Artikkeltags