Den nye regjeringen vil åpne for mer søndagshandel. Det betyr at Kiwi Glomma og driftsselskapet Glomma Mat Elverum AS kan få en rekke utfordrere.

Butikken på Gammelbruplassen har drevet Elverums eneste «Brustadbu» siden november 2010 – det vil si en søndagsåpen butikk som kan være inntil 100 kvadratmeter stor.

– Søndagsbutikken vår går som bare det, og det blir spennende å se hva som skjer, sier butikksjef Rune Jansrud.

Mye arbeid i dag

Han er samtidig klar på hva det betyr hvis hovedbutikken kan ha åpent på søndager.

– Da sitter vi ikke lenger her med en søndagsbutikk på 100 kvadratmeter, sier Jansrud.

– Hverdagen vil bli lettere for oss. Vi er kjempeglade for den trafikken vi har på søndagene, men samtidig er det utrolig arbeidskrevende, medgir han.

Varer må etterfylles kontinuerlig, og det er stor trafikk og trangt om plassen i «Brustadbua». Da er det enklere å slippe kundene inn i hovedbutikken.

Mer handel per kunde

– Det har vært jevnt god handel hele tiden, selv om det er mye småhandel, sier Jansrud om de tre årene med søndagsbutikk.

Han frykter ikke en omsetningssvikt hvis det blir flere søndagsåpne butikker i byen.

– Når vi har søndagsåpent i hovedbutikken før jul, ser vi at folk handler mer enn om de bare går i søndagsbutikken. Så andelen per kunde vil nok gå opp. Men det kan gå ut over salget vårt på hverdagene.

Vil være offensive

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Kristine Aakvaag Arvin holder rundt 100 av Kiwis 576 butikker i dag søndagsåpent.

Det er for tidlig å si hvor mange søndagsbutikker kjeden kommer til å ha i framtiden.

– Kiwis holdning er at dagens lovgivning er god. Men om det kommer en lovendring, vil vi selvfølgelig være offensive, fastslår Arvin.

Lokalt vil det raskt få følger for Kiwi Glomma.

– Selve «Brustadbua» vil forsvinne hvis det blir en lovending. Da vil vi selvfølgelig åpne hele butikken. Det er enklere å drifte en ordinær butikk, sier kommunikasjonsrådgiveren.

– Går så det suser

Derimot er det ingen automatikk i at alle de fem Kiwi-butikkene i Elverum blir søndagsåpne hvis dette blir tillatt.

Denne vurderingen tar man først når den nye regjeringens varslete politikk er satt ut i livet.

– Vi ser at Kiwi Glomma går som det suser på søndager. De har 1200–1500 kunder innom hver søndag, og 10–15 prosent av omsetningen er på søndagen. Men butikken går bra også resten av uka, så vi er ikke bekymret hvis det kommer en lovending, sier Arvin.

Krever godt regelverk

Undersøkelsen Norsk ledelsesbarometer viser at sju av ti butikksjefer tilknyttet forbundet Lederne er kritiske til søndagsåpne butikker.

De er redde for å få mindre fritid og lavere inntjening.

– Det er viktig å få på plass et best mulig regelverk før søndagsåpne butikker blir tillatt, sier forbundsleder Jan Olav Brekke i en pressemelding.