Faren til offer: Reagerte med vantro på sexlureri

AVDEKKET OMFATTENDE MOBILAKTIVITET: Politioverbetjent Roger Næss (til venstre) og politiadvokat Helge A. Eidsvaag opplyste i retten i går at den tiltalte mannen i løpet av et halvt år hadde 31.000 mobiloppkoblinger, de fleste av dem til mindreårige, som han presset for nakenbilder.

AVDEKKET OMFATTENDE MOBILAKTIVITET: Politioverbetjent Roger Næss (til venstre) og politiadvokat Helge A. Eidsvaag opplyste i retten i går at den tiltalte mannen i løpet av et halvt år hadde 31.000 mobiloppkoblinger, de fleste av dem til mindreårige, som han presset for nakenbilder. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

– Jeg reagerte med vantro og sinne da jeg fikk vite at en voksen mann hadde utnyttet datteren min slik, sier faren til en av de mange barna, som ble lurt til å sende en 40 år gammel mann fra Elverum nakenbilder med mobiltelefon. I går startet rettssaken.

DEL

I alt 26 mindreårige jenter og en gutt, noen av dem så unge som 10 år, er fornærmet i saken. 40-åringen kom i kontakt med dem på nettsteder som nettby.no, biip.no og penest.no.

Han lagde falske profiler, der han ved hjelp av uriktige opplysninger og falske bilder utga seg for å være en 15 år gammel gutt. 40-åringen sørget konsekvent for å flytte kontakten over på mobiltelefon så snart det lot seg gjøre, og da begynte maset om nakenbilder.

Gråt og fortvilelse

Faren som Østlendingen har vært i kontakt med sier datteren ikke forsto alvoret da hun var i kontakt med 40-åringen.

Hun trodde jo hun sms’et med en 15-åring.

– Da sannheten kom for en dag ble det mye gråt, fortvilelse og også skyldfølelse. Hun har fått forklart at barn ikke er ansvarlige for voksnes handlinger. Her er det en voksen person som har forledet mindreårige. Selv reagerte jeg med vantro og sinne. Jeg håper bare skadevirkningene av det vedkommende har gjort blir så små som mulig. Vi har fått skolen til å ta opp dette med nettsikkerhet, for at ikke andre skal bli lurt, sier han.

31.0000 oppkoblinger

Politiets etterforskning har avdekket at mannen i løpet av perioden 18. august 2010 til 8. februar 2011 hadde rundt 31.000 oppkoblinger (samtaler, mms og sms) på mobiltelefonen sin.

21.000 av disse oppkoblingene var relatert til de fornærmede i straffesaken, som nå er oppe til behandling i Sør-Østerdal tingrett.

Mellom enkelte av jentene og mannen var det over 1.000 oppkoblinger.

Mannen hadde aldri fysisk kontakt med de mindreårige.

Han møtte ingen av dem, men fordekt som 15-åring la han et hardt press på dem for å sende ham nakenbilder.

Han lokket blant annet med kontantkort, som han ga til dem som sendte bilder.

I retten erkjente 40-åringen straffskyld på så godt som alle tiltalepunktene.

På punktet der han står tiltalt for å ha fått en mindreårig gutt til å onanere mens de snakket sammen på mobiltelefon, erkjenner han kun delvis straffskyld.

Mannen opererte fra Elverum, både fra hjemme og jobb, og han kom i kontakt med mindreårige både lokalt og fra andre steder i landet.

Sendte bilder selv også

I tillegg til å presse dem til å sende seg nakenbilder, sendte han dem bilder av egen penis, både i erigert tilstand og etter utløsning.

Både aktor Helga A. Eidsvaag og bistandsadvokat Odd Henning Svalheim ville vite hvordan han kunne sende slike bilder til mindreårige, uten at de fikk noe klart svar på det.

De ville også vite hvorfor mannen kategoriserte jentene som «hore11», «hore15» og så videre på mobiltelefonen sin.

Heller ikke det fikk de svar på.

Ville finne venner

Mannen forklarte at det hele begynte med at han ville finne seg jevnaldrende venner på nett, men at responsen var dårlig helt til han endret profilen, slik at han framsto som en 15 år gammel gutt.

Da kom han lett i kontakt med yngre mennesker. Han forklarte at flukt fra vanskelige familieforhold var en årsak til adferden.

Han erkjente at nakenbildene han mottok, stimulerte ham seksuelt.

– Jeg visste at det jeg gjorde var galt, at jeg ikke skulle ha gjort det. Jeg hadde panikkangst 24 timer i døgnet, jeg visste jeg ville bli tatt, sier den nå arbeidsløse mannen.

Saken fortsetter i Sør-Østerdal tingrett i dag.

Etter at tiltalte har forklart seg om hvert enkelt punkt i tiltalen, vil det bli tatt stilling til om det er nødvendig for noen av de fornærmede å vitne.

Forholdene mannen er tiltalt for, har en strafferamme på seks år.

Artikkeltags