– Glede viktig for helsa

PSYKISK HELSE I FOKUS: Fagdag om arbeid og psykisk helse, lokallagsleder i Mental Helse Elverum, Linda Merethe Nordholm (til venstre) og overlege Hilde Nitteberg Teige fra Hernes Institutt

PSYKISK HELSE I FOKUS: Fagdag om arbeid og psykisk helse, lokallagsleder i Mental Helse Elverum, Linda Merethe Nordholm (til venstre) og overlege Hilde Nitteberg Teige fra Hernes Institutt Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

– Ledere uten humor er farlige ledere, sier overlege Hilde Nitteberg Teige. Hun ser god helseeffekt av trivsel, tillit og vennlighet på arbeidsplassen.

DEL

– Glede og entusiasme er helsebringende, sier Nitteberg Teige, som i#<\p>går snakket om arbeid og psykisk helse på et fagseminar i Elverum kulturhus i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse.

Hun jobber på Hernes Institutt, der brukerne sliter med muskel- og skjelettplager. Ofte handler det også om sjelelige problemstillinger, fastslår overlegen.

– Vi er hele mennesker, vi har følelser, og vi henger sammen. Det som sitter i toppen, det fester seg i kroppen, sier hun.

Ledere i arbeidslivet har et særlig ansvar, fastslår Nitteberg Teige. Det handler om å gi anerkjennelse og tillit. Men alle kan vi vise interesse, spørre «hvordan er det med deg?», og være et medmenneske.

– Vi hører mye om hvor viktig det er å være omstillingsdyktig. Jeg slår et slag for god gammeldags vennlighet, sier overlegen.

Normale kriser

Livet er fullt av normale kriser, fra fødsel, pubertet og kjærlighetssorg til sjukdom og alderdom, framholder Nitteberg Teige.

– Lidelse er en del av livet, og det er viktig å ta inn over seg.

Vi må gi rom for en bred og variert normalitet, mener overlegen.

– Mange føler seg som tapere i et samfunn der det ikke er plass til å være litt shabby, fysisk eller mentalt, sier hun.

Glansbildet som lyser mot oss fra magasiner og tv-skjermer, er veldig fjernt fra slik de fleste av oss har det.

– Hvem er ikke litt defekte her og der? spør overlegen.

Hun opplever i jobben sin at det er mye sorg knyttet til det å stå utenfor arbeidslivet.

Men tiltak nytter, så lenge folk blir sett og møtt der de er. Og, framholder legen: helsevesenet og hjelpeapparatet må ha mer fokus på det som er bra, og som gjør folk friskere.

– Vi i helsevesenet er lært opp til å finne feil og mangler på folk, ikke til å se ressursene, sier Hilde Nitteberg Teige.

Ønsker åpenhet

Leder i Mental Helse Elverum, Linda Merethe Nordholm, åpnet fagdagen i kulturhuset med en utfordring til alle om å bry seg mer.

Psykiske plager som angst og depresjon er i dag en vanlig årsak til sjukefravær.

Da bør det være lav terskel og åpenhet om problemene. Det er viktig med trivsel og tilrettelegging for alle, både i små og store bedrifter, fastslår Nordholm.

Artikkeltags