Har de magnetiske polene byttet plass?

BAKVENDTLAND: Kompasset til Edgar Svendsberget viser at nordsiden av huset hans plutselig har begynt å peke mot det magnetiske sør.

BAKVENDTLAND: Kompasset til Edgar Svendsberget viser at nordsiden av huset hans plutselig har begynt å peke mot det magnetiske sør. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

To hernesinger som bor tre kilometer unna hverandre opplevde begge at kompassene deres viste fullstendig feil veg. Skjer dette bare i Hernes?

DEL

– Jeg skjønner ingenting jeg, sier Edgar Svendsberget.

Han står på gårdstunet hjemme i Hernes og ser at kompasset hans plutselig har begynt å peke feil vei.

– Huset mitt står akkurat i nord-sør-retning, men kompasset mitt viser motsatt, sier han.

Og han er ikke alene om å være i bakvendtland.

Naboen også i bakvendtland

– Det var Leif Nordhagen, som bor tre kilometer unna her, som ringte meg tirsdag kveld og sa at kompasset hans pekte feil veg. På dagen hadde alt vært normalt. Da jeg sjekket var kompasset mitt likedan. Det gjentok seg i dag, da han kom innom meg, forklarer Svendsberget.

Han har gått mye i fjellet og i skogen med kompass, men aldri opplevd maken.

– Det er jo helt merkelig, og jeg lurer på hvordan dette kan skje.

Svendsberget og Ostlendingen.no lurer nå fælt på om kompass andre steder i Elverum viser det samme. Eller kanskje de magnetiske polene har byttet plass kun for hernesingene?

Mulig polskifte

Astrofysikeren Knut Jørgen Røed skrev i 2002 om et mulig skifte av de magnetiske polene:

"Observasjoner gjort med blant annet den danske satellitten Ørsted tyder på at Jordens magnetfelt står foran en dramatisk omveltning. For første gang på 780.000 år kan de magnetiske polene bytte plass - et fenomen som vi observerer på Solen hvert 11. år. Konsekvensene kan bli alvorlige i løpet av noen tiår."

Er Hernes først ute? Sjekk gjerne selv, og gi oss rapport i kommentarfeltet under.

Artikkeltags