– Den andre bestefaren min satt i krigsfangenskap i Sachsenhausen i 22 måneder. Begge besteforeldrene mine gikk godt overens etter krigen, sier Kersti Grindalen.

Les også: Tar over tømmene i Frp

Quisling hyppig gjest

Farfar Simon Grindalen var medlem i Nasjonal Samling fra partiet ble startet i 1933. Også bestemoren Ella Grindalen ble med i Nasjonal Samling. Da krigen kom, ble Grindalen gård i Elverum et samlingspunkt og senter for Nasjonal Samling i Østerdalen. Vidkun Quisling var en hyppig gjest og nær venn av familien.

– Bestefar ble med i NS av ideologiske grunner. Han eide skog og gård og fryktet for kommunismen. Som NS-medlem ble han utnevnt til ordfører i Elverum. Han var ikke-demokratisk valgt, og jeg tror han følte at han ikke hadde noe valg. Selv om han tråkket feil, har jeg fått tilbakemeldinger om at han tross alt gjorde en god jobb for Elverum under svært vanskelige forhold. Eldre mennesker i Elverum har kommet bort til meg og takket. Jeg er ikke flau over bestefar.

En del av historien

– Selv om han fikk åtte års fengsel etter krigen?

– Han var bestefaren min, og er en del av familiens historie. Han hjalp mange både under og etter krigen. Jeg har fått et mer nyansert syn på bestefar gjennom det jeg er blitt fortalt om i oppveksten. Livet må uansett gå videre.

Tung bør?

Kersti har selv blitt konfrontert med bestefarens nazibakgrunn opp gjennom årene, men har aldri følt det som en tung bør.

– Jeg er opptatt av ikke å dømme personer for hardt. Bestefar Simon var nødvendigvis ikke et dårlig menneske selv om valgte å være ordfører i Elverum under krigen.
Kersti minner om at morfaren, Magne Magnor, sto på den andre siden under krigen – og måtte sone fengsel på Grini og i tyske Sachsenhausen under svært vanskelige forhold.

Stor respekt

– I utgangspunktet et umulig familieforhold. Men begge hadde stor respekt for hverandre. Det har lært meg ikke å være for fordømmende. Det fins gode egenskaper i oss alle. Bestefedrene mine kom seg videre uten hat. Det gir håp og inspirasjon, sier Kersti Grindalen.

– Tror du bestefars NS-bakgrunn kan virke hemmende for din politiske karriere?


– Absolutt ikke. Jeg vil bedømmes for den jeg er og det jeg står for. Ikke for det som skjedde under krigen, sier Kersti bestemt.

Hun ble tross alt født i 1968.

Livlige debatter

Kersti er glad for å ha vokst opp med livlige debatter og foreldre som har vært opptatt av mennesker, samfunn og utvikling.

Faren, Engebret Grindalen, var en fargeklatt og foregangsmann innen bonde- og landbruksnæringen.

– Far startet forsøksringen i Norge. Det kom busslaster med bønder til Grindalen gård for å se nyvinning på nært hold. Far døde tidligere i år. Jeg savner han hver eneste dag. Livsmotet, latteren, nysgjerrigheten, nytenkingen og den grenseløse troen på enkeltindividets muligheter er en god ballast å ha med seg videre i livet og i politikken, sier Kersti Grindalen.

Vi har nå valgt å fjerne kommentarene og stenge for muligheten til å kommentere på denne artikkelen. Flere av kommentarene vi slapp igjennom moderasjon var helt på kanten og når listen over kommentarer som gikk langt over og ikke kunne bli godkjent ble lengre og lengre har vi ikke lengre noe valg. Vi ber dere instendig om å lese reglene for artikkeldebatt. Regler for kommentarer på Ostlendingen.no

Christoph Schmitz - Nett- og utviklingsredaktør Østlendingen