Ayla satt på i en bil på Grindalsmoen. Plutselig så hun toåringen med kurs mot Svartbekkvegen.

– Stopp, ropte hun til sjåføren før hun kastet seg ut av bilen, løp over det trafikkerte krysset, og tok et godt grep rundt toåringen.

Ayla oppfattet situasjonen som livsfarlig for den lille gutten. Svartbekkvegen er svært trafikkert av både lastebiler, busser, personbiler og militære kjøretøy.

– Jeg fikk fatt i ham rett før han gikk ut i vegen. Han sa ingenting, men han nikket på hodet da jeg pekte mot Espira Nordmo barnehage, som ligger noen hundre meter unna. Jeg tok med meg gutten til barnehagen, der noen åpenbart lette etter ham. Jeg leverte ham og fortalte at jeg hadde funnet ham gående på Grindalsmoen, forteller Ayla, som sier hun ble opprørt over at noe slikt kunne skje og skrev om det på Facebook. Senere ringte hun barnehagestyreren.

– Jeg er ikke ute etter å henge ut noen, men jeg er opptatt av at noe slikt ikke skal skje igjen, sier hun.

Evig takknemlig

Anders Johnsen, styrer ved den private Espira Nordmo barnehage i Gaupevegen på Vestad, sier han er evig takknemlig for at Ayla fikk fatt i toåringen og brakt ham tilbake til barnehagen i god behold.

– Her i barnehagen er vi kjempelei oss for at dette skjedde, men vi er lettet og glade for at gutten er i god behold, sier Johnsen.

Så snart han fikk vite om hendelsen, gikk han i gang med å finne ut hva som hadde gått galt.

Trolig har gutten kommet seg over gjerdet ved å klatre over en snøhaug, som er skjult av en tujahekk.

– Snøhaugen er allerede fjernet, og tujahekken vil bli hogd ned, slik at vi også får full oversikt over dette området, sier Johnsen, som i går varslet barnehagesjefen i Elverum om hendelsen.

Også regionsjefen i Espira ble varslet i tillegg til FAU-lederen og foreldrene til de 64 barna i barnehagen.

– Aller først varslet vi selvsagt foreldrene til toåringen, opplyser han. I går ettermiddag hadde han et møte med verneombudet og de ansatte på avdelingen.

– Vi fulgte rutinene våre. Vi hadde oppdaget at han var borte, og vi hadde begynt å lete etter ham, da han kom tilbake. Det vi nå gjør, er å gå gjennom rutinene og se om vi kan forbedre dem ytterligere. Man kan aldri gardere seg hundre prosent, men vi vil gjøre alt som er mulig for at noe slikt ikke skal kunne skje igjen, sier han.

FAU-leder Espen Larsen sier han ikke er bekymret for sikkerheten i barnehagen.

Klandrer ikke

– Jonas er en aktiv og klatreglad gutt, som nettopp har fylt to år. Jeg er veldig, veldig takknemlig for at han ble reddet, sier moren hans, Merete Ravnberg. Hun vil ikke klandre de ansatte i barnehagen, men mener derimot at det som skjedde kan være et innspill i debatten om hvor mange ansatte det må være i barnehagene.

Stortingsrepresentant Olov Grøtting (Sp) opplyste sent i går kveld at regjeringen nå vil innføre krav om minstebemanning i barnehagene.

– Høy bemanning er spesielt viktig for de minste barna, fastslår Grøtting.