De to damene har drevet Jokerbutikken i Hernes i over sju år.

Nå er lokalet solgt og ny eier overtar fra 1. juli.

– Dette er vemodige greier, sier Nordbrenden, men vi holder humøret oppe. Man kan ikke sette seg til å gråte heller. Alvoret tar oss tidsnok, sier hun.

– Det som er spesielt synd, sier Olaussen, er at vi ikke legger ned på grunn av dårlig omsetning.

– Vi har mange gode gamle kunder som handler her. Det er kun fordi huset er solgt at vi slutter. Jeg og mannen min tapte budrunden da huset ble solgt. Men bare for noen dager siden ringte den nye eieren til oss og spurte om vi ville kjøpe lokalene av han. Prisen han forlanger er høyere enn den han selv ga, så det går ikke.

– Nå blir det å ta turen til Nav for oss, sier Nordbrenden. Vi har ingenting i bakhånd. Så er det noen der ute som trenger to driftige damer så si ifra!

Tårer i øynene

Mens Østlendingen er på besøk kommer stadig kunder innom og gir en god klem til de to damene.

Mange har tårer i øynene.

Dette er ikke «bare» en butikk som legges ned.

For hernesingene er dette en institusjon som alltid har vært her.

– Jeg handlet her allerede som smågutt, den gangen Trygve Uthus drev butikken, sier Odd Kristian Halberg. Og nå har jeg fylt 75 år. Siden har jeg handlet her i alle år. Nå blir det Leiret som er alternativet, sier han, og tar seg en slurk kaffe som butikken byr på.

Blomster

Også blomster, kort og hilsninger i stort monn har kommet inn til butikken.

– Varelageret skrumper, men vi ønsker å bli kvitt mest mulig, så tørrvarer og slikt går for halv pris siste dagen, sier damene.

– Jeg håper noen starter opp igjen her, sier Nordbrenden. Det vil være et tap for bygda om ikke noe skjer. Når det gjelder den nye eieren vet vi ingenting, ikke engang hvor vi skal levere nøkkelen 1. juli. Vi vet ikke mer enn det vi leser i avisen, legger hun til.

Les mer om prosessen rundt Joker Hernes her.