Laget nett-løsning for skogsgutta

UTVIKLING: Steinar Vestøl (fra venstre) og Elisabeth Frydenlund får demonstrert den nye nettordningen av Isak Hasselvold og Frode Hjort i SB Skog AS.Foto: Nils Henning Vespestad

UTVIKLING: Steinar Vestøl (fra venstre) og Elisabeth Frydenlund får demonstrert den nye nettordningen av Isak Hasselvold og Frode Hjort i SB Skog AS.Foto: Nils Henning Vespestad

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Nettbrettet kan bli nesten like viktig som saga og verneutstyret for den moderne skogsarbeideren.

DEL

Selskapet SB Skog AS, med hovedkontor på Støa i Elverum, har dratt i gang et prosjekt som skal sikre bedre kommunikasjon, mer rasjonell drift og færre feil i skogene fra Agder til Nord-Trøndelag.

– Vi har vært opptatt av å få alle ledd til å samspille bedre innen planlegging, kommunikasjon og rapportering, forklarer Frode Hjort, administrerende direktør i selskapet.

SB Skog AS forvalter, drifter og skjøtter skog for private og offentlige skogeiere over hele Sør- og Midt-Norge. Dette skjer hovedsakelig gjennom under-entreprenører, som har få muligheter til å drive utviklingsarbeid på egen hånd. Dette har selskapet nå tatt tak i.

Samlet på nettbrett

– Alle ledd i skogen bruker ulike systemer, som igjen varierer litt ut fra årgang, maskintype og så videre, sier prosjektleder Isak Hasselvold.

– Utfordringen vår har vært å finne et overordnet system, som gjør at alle de ulike systemene kan spille sammen. Så vi har bygd et nytt system rundt en Ipad, fortsetter han.

Det høres så enkelt ut at det nesten er overraskende at det ikke fantes fra før: Ved å samle alle opplysninger om en jobb på en felles nettportal, ser alle ledd – fra planleggeren til mannen i hogstmaskinen – hva som er gjort og hva som skal gjøres.

De er ikke lenger avhengig av fysisk kontakt, lapper eller en telefon for å formidle beskjeder til neste ledd i kjeden.

Får positiv respons

– Det handler ikke bare om rasjonaliseringsbiten. Vi må også forholde oss til strenge miljøkrav, sier Hasselvold.

– Og dette handler om å minimere risikoen for å gjøre feil, supplerer sjefen hans.

– Vil ikke skogsarbeideren savne litt menneskelig kontakt når han sitter ute i skogen og logger seg på nettet?

– Jeg opplever kun positive tilbakemeldinger, svarer Isak Hasselvold – og fortsetter:

– Og vi får høre det når systemet noen ganger svikter. Da får vi umiddelbar respons!

Får tilbake 20 prosent

Prosjektet er muliggjort ved at SB Skog AS er tatt opp i SkatteFUNN. Det er en skattefradragsordning for små og mellomstore bedrifter, der 20 prosent av kostnadene kan trekkes fra gjennom skatteoppgjøret.

– Vi burde egentlig ha søkt for lenge siden, sier Hjort, og forteller at utviklingen av systemet har gått over flere år.

Tidligere hadde man en ordning som gikk på noe av det samme, men som stilte store kompetansekrav til brukeren.

– Nå er det hele så lett at man nesten ikke trenger opplæring. Nesten alle bruker smarttelefon fra før i dag, smiler han.

SB Skog AS har utstyrt 50 underentreprenører med Ipad, og et tilsvarende antall planleggere. Prosjektet koster totalt 4,5 millioner kroner over to år.

En enklere hverdag

Skogsarbeider Kjetil Bråten ser kun fordeler med det nye systemet.

– Alt er blitt mye enklere, særlig på vinteren. Nå vet vi eksakt hva som skal hogges, og slipper å vase rundt i snøen, konstaterer Bråten.

Han jobber hos Finnskogen Skogservice AS, som er en av de faste underentreprenørene til SB Skog AS. Bråten forteller at man tidligere måtte ut i terrenget med kart i handa for å være helt sikker på hva som skulle hogges eller ikke.

Nå får man tildelt et tydelig oppmerket område på nettbrettet, og en prikk viser eksakt hvor skogsmaskinen befinner seg.

– Jeg har bare kjørt i to år, og har drevet med nettbrett det meste av tiden, opplyser Bråten, som også har prøvd den tidligere nettversjonen som SB Skog AS har testet ut.
Også sjefen hans, Kåre Olav Strand, skryter av tjenesten.

– Planleggingsmessig betyr dette enormt, mener Strand.

– Vi har kjørt med GPS siden 2005, så det er ikke ukjent for oss. Men med dette har vi fått et enda bedre verktøy, fortsetter solungen, som har jobbet i skogen siden 1990.

Artikkeltags