Gå til sidens hovedinnhold

Mattilsynet har tatt engelsk setteren fra Jan Dæhli

Artikkelen er over 7 år gammel

Jan Dæhli har vært hundeeier i hele sitt voksne liv, men hunden Tuva har Mattilsynet tatt fra ham og skylder på hans alkoholproblemer.

Et tomt turbånd er det eneste Jan Dæhli fra Elverum har igjen etter hunden sin Tuva. I slutten av august hentet Mattilsynet engelsk setteren.

Savnet er stort.

– Nå som jeg bor helt alene, betyr det å ha hund alt for meg. Med Tuva kan jeg gå turer, stelle for og kose med. Hun er med meg overalt, sier Jan Dæhli.

Tuva blir ett år i januar, men bodde hos Jan i bare noen få måneder i sommer.

– Jeg så en lapp på infotavla på Spar Hanstad tidlig på sommeren. Samme dag jeg tok kontakt med oppdretter kom Tuva til meg, sier han.

Elverumsingen flyttet til Hagaroa 1. september. Da hadde Mattilsynet tatt fra ham Tuva.

– Det begynte da jeg var på hytta i Horten. Jeg var blitt innlagt på sjukehus i Tønsberg for blodsjukdommen jeg har. Tuva hadde rømt, og blitt tatt hånd om av Falck. Siden jeg ikke kom meg fra sjukehuset, ringte jeg til Falck og sa at det ville ta et par dager før jeg fikk hentet henne. Det var ok for dem, forteller Jan.

At politiet har varslet Mattilsynet to ganger til om at han hentet hunden først etter flere dager, hevder Jan er helt feil.

– Jeg har møtt opp så fort jeg har kunnet, en halvtimes tid etter at de har ringt.

Politiet i Elverum viser til Mattilsynet om påstanden om bekymringsmelding fra dem.

– Mattilsynet må dokumentere at vi har sendt dem noen bekymringsmelding, sier Torgeir Kristiansen ved politiet i Elverum.

Østlendingen har mandag vært i kontakt med Mattilsynets saksbehandler i saken. Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere da sakspapirene er unntatt offentlighet. 

Føler seg stigmatisert

Mattilsynet vedtok i august å ta fra Dæhli hunden. Hun skulle da enten avlives eller omplasseres. Jan Dæhli valgte omplassering, fordi den skulle tilbake til oppdretteren. Men han vil likevel ha Tuva tilbake.

Bakgrunnen for Mattilsynets vedtak er at han ikke klarer å ta seg av hunden.

Årsaken skal være Dæhlis rusproblemer ifølge Mattilsynet. Den tidligere regnskapsføreren innrømmer at han har hatt alkoholproblemer, og sier han var til avrusning for tre-fire år siden.

– Men nå drikker jeg tre-fire pils om dagen. Det er en ærlig sak, sier Jan.

– Klarer du å ivareta behovene til en hund når du drikker?

– Ja, det gjør jeg.

– Føler du at du blir stigmatisert for at du har hatt et rusproblem?

– Ja, det føler jeg. Jeg opplever at Mattilsynet i sine grunner for vedtak har så mange feil, at jeg forstår ikke hvordan jeg kan tro på noe av det som står der, sier Jan.

Mat og vann til hunden

Mattilsynet har registrert ved tilsyn at det sto skåler med mat og vann framme. Men at en privatpraktiserende veterinær hadde bemerket at hunden var «noe tynn».

Mattilsynet har også lagt vekt på at personer som står hundeeier nær, har opplyst om «at han kun har gått tur med hunden to ganger siden han fikk den i april i 2013. Begge ganger gikk han ikke lenger enn opp til postkassa og ned igjen».

– Jeg vet ikke hvem som har opplyst dette. Men hva bruker de livet sitt til annet enn å følge med meg, sier Jan oppgitt og opplyser at han har gått 30–45 minutters turer med Tuva både morgen og kveld.

Ved et tilsyn på hytta i Horten observerte Mattilsynet at det lå en kniv framme.

– Det er brødkniven min. Ja, den lå framme da jeg hadde laget meg mat, sier Jan Dæhli.

Kommentarer til denne saken