Gå til sidens hovedinnhold

– Nå blir det utbygging

Artikkelen er over 10 år gammel

Fylkesmannen i Hedmark godkjenner Elverum kommunes garanti på 50 millioner kroner til Hernes Institutt. – Nå slår vi hælene i taket her, smiler daglig leder Mats Johansson.

Et samlet Elverum kommunestyre sa 15. desember 2011 ja til å utvide den kommunale garantien til Hernes Institutt fra 15 til 50 millioner kroner.

Men før Mats Johansson og de andre ved Hernes Institutt turde slippe jubelen helt løs, måtte Fylkesmannen godkjenne vedtaket. Det er nå gjort.

Rehabiliteringsinstitusjon

I henhold til kommuneloven kan ikke kommunen stille kausjon eller annen økonomisk garanti til næringsvirksomhet som drives av andre enn kommunen sjøl.

Men garantien i dette tilfellet stilles overfor Elverum Kommunale Industribygg AS, som vil disponere lånet i forbindelse med realisering av byggeprosjektet. Samtidig driver ikke Hernes Institutt næringsvirksomhet, men er en arbeidsrettet rehabiliteringsinstitusjon.

Dermed godkjenner Fylkesmannen garantien.

Forsvarlig

Fylkesmannen bemerker imidlertid at 50 millioner kroner er et betydelig beløp. Men siden kommunen har foretatt en risikovurdering, og ut fra kunnskap Fylkesmannen har om Elverum kommunes økonomi, framstår garantien som forsvarlig.

Start til påske

Da har Mats Johansson og de andre fått klarsignalet de trengte.

– Det er et meget gledelig vedtak! Vi var 95 prosent sikre etter kommunestyrebehandlingen. Men nå kan vi si med 99,9 prosent sikkerhet at det blir byggestart ved påsketider i år. EKI har tatt over prosessen opp mot finansinstitusjonene. Tilbakemeldingene vi får derifra, er veldig positive.

– Hvis det ikke dukker opp noe helt uforutsett, skal vi klare å holde oss til tidsfristene. Det var gjort et solid forarbeid før EKI tok over, så dette går på skinner, smiler Mats Johansson.

Lagseier

Han er evig takknemlig overfor Elverum kommune, som tok et lokalt ansvar i saken.

– Det gjorde dette mulig, sier han.

Men Johansson ønsker også å rose staben rundt seg.

– Dette er en klar lagseier, og noe alle som er tilknyttet instituttet kan være stolte av, sier han.

Hernes Institutt betjenes av 28,2 årsverk, og tar imot 32 døgnpasienter til enhver tid.

Med en ny bygningsmasse, kan de ta imot 45-50 pasienter.

Fagstaben vil også bli styrket etter utbyggingen.

Kommentarer til denne saken