Kjell Wardenær (62) er metallurg med spesialisering på jern.
– Enkelt fortalt lager en kokk god mat ved å tilsette krydder. Jeg finner ut av hva som må tilsettes flytende jern, for at det skal bli et godt ferdig produkt, sier Wardenær – og får dermed det svært så kompliserte til å høres forståelig ut.
Internasjonal gruppe
Kjell Wardenær er født og oppvokst i Rendalen.
Derfra gikk ferden til Trøndelag og metallurg-utdanning.
Etter noen år i Norske Veritas begynte han hos Hedmark Jernstøperi, hvor han var til 1989.
– Så drev jeg et støperi i Danmark. Men i 1994 kom jeg tilbake til Norge, og etter hvert ble jeg altså ansatt hos Elkem, verdens største produsent av støperilegeringer, der jeg er nå.
Jobben som Kjell Wardenær gjør, er å løse problemer som oppstår i jern og støpegods.
– Hvis noen for eksempel har feil på jernet i en bremseskive, tilkalles jeg for å finne feilen. Det er utrolig spennende, sier Wardenær, som er én av ei gruppe på ni.
De andre kommer fra Italia, England, Canada, USA, India og Kina. Og rendølen, nå elverumsingen, Kjell, da.
Skjegg gir respekt
Hittil har Kjell Wardenær løst metallurgiske problemer for bedrifter i Danmark, Sverige, Norge, Island, Finland, Estland, Latvia, Litauen, Polen, Hviterussland, Tsjekkia, Slovakia og Bulgaria.
– Nå skal jeg begynne å pendle til Kina tre ganger i år, og da skal jeg være der i to uker hver av periodene. Det er med tolk, for alle er ikke like vant med å snakke engelsk, sier Wardenær, og legger kjapt til at skikk og bruk er minst like viktig.
– Da jeg fikk oppdraget i Kina, sa sjefen min hos Elkem at det var mye bedre å sende meg enn en yngre mann – for kineserne liker voksne menn med litt pondus. Og skjegg, ja, det gir også respekt, sier Wardenær og smiler lunt.
Mest teoretiker
I tillegg til å løse problemer med sammensetningen i jern, bruker metallurgen tiden til å holde foredrag og skriver tekniske rapporter.
Og så lager han egne småting i støpegods.
– Jo, jeg har så vidt laget noen skulpturer. Blant annet av ei dame, forteller Wardenær, og viser fram skaperverket som pryder peishylla.
– Du er med andre ord en praktisk anlagt mann også?
Kjell ler litt, og kona Aud er raskt frampå:
– Nei, han er helt klart en teoretiker. Men jeg håper han kan hjelpe til med å male huset i sommer, sier hun – og kjærlige blikk veksles mellom de to, som hadde 38 års bryllupsdag rett før helga.
120 reisedøgn
Sammen har ekteparet to voksne barn, seks barnebarn og to «bonusbarnebarn».
– Det er stas med barnebarn, og den ene av dem har gitt meg et oppdrag når jeg skal til Kina: Jeg skal kjøpe med noe til ham. Men så sa han at hvis jeg glemmer å kjøpe med noe, kan jeg stikke innom Ting og Tang – for der hadde han sett at det sto «Made in Kina» på nesten alt, forteller Kjell.
Og smiler i skjegget som skal gi respekt på den nye arbeidsplassen.
120 reisedøgn i året skremmer ikke. Etter Kina går turen til Polen og Tsjekkia.
– Jeg skal ikke trappe ned, nei. Jeg trapper heller opp. Slik er det når man jobber med noe man stortrives med!