Gå til sidens hovedinnhold

Politiet: – Det er grotesk hva denne kvinnen har utsatt mennesker for

Artikkelen er over 8 år gammel

I midten av desember hadde ekteparet Oddvar og Gunhild Fossum Munkejord i Elverum besøk av Marie Madeleine Larsen (54). Hun lurte ekteparet for 400 kroner.

I dag slo Dagbladet kvinnen opp på forsiden. Da gikk det opp for ekteparet Munkejord hvem de egentlig hadde hatt på besøk.

– Da hun kom til oss presenterte hun seg som Marie Steen, sier Gunhild til Østlendingen.

Dagbladet omtaler kvinnen som avla elverumsekteparet et besøk som en notorisk svindler. Nå står hun tiltalt for ha rundlurt en prest, ei nonne, en frelsessoldat og mange flere.

Første gang ekteparet Munkejord kom i kontakt med kvinnen presenterte hun seg som sjukepleier og fortalte at hun var svært sjuk.

– 22. desember skulle hun inn på Radiumhospitalet og opereres for brystkreft, forteller Gunhild Fossum Munkejord.

– Seksuelle overgrep

Sammen har ekteparet tilbudt overnatting, blant annet i forbindelse med Landsskytterstevnet.

Derfor var det ikke uvanlig for ekteparet å tilby også Marie Madeleine Larsen overnatting hjemme hos seg selv.

– Hun overnattet først en natt. Etter å ha vært borte noen dager, kom hun tilbake. Vi fikk så godt kontakt. Hun var fantastisk hyggelig og tillitvekkende. Dagen etter den skulle hun til Oslo. Første gang vi traff henne beskyldte hun en bussjåfør i Elverum for seksuelle overgrep mot en bekjent av seg. Derfor ønsket hun å ta toget mot Oslo. På veg til jernbanestasjonen spurte hun meg om å få låne penger. Hun fikk til slutt låne det jeg hadde tilgjengelig av kontanter der og da, forteller Fossum Munkejord.

De 400 kronene kvinnen lånte av henne, skulle hun få tilbake, tilsendt i en konvolutt.

Pengene uteble

Da pengene uteble, sendte hun nylig en tekstmelding til kvinnen.

– Jeg mente det var tryggere at hun overførte pengene til meg på min bankkonto. En konvolutt kan man jo bare si at hadde kommet bort i posten. Jeg sendte henne derfor kontonummeret mitt, sier hun.

Nå er hun usikker på om det var lurt å gi fra seg kontonummeret.

– Nå må jeg vel ta kontakt med banken min og fortelle om det jeg har gjort, sier hun.

Fossum Munkejord velger å fortelle sin historie for å advare andre om kvinnen – som til tross for svindeltiltalen ikke er varetektsfengslet.

– Hun har vært i Elverum. Det er skremmende å tenke på nå at vi ble lurt av henne, sier Fossum Munkejord.

Fredag ettermiddag var hun i kontakt med politiet.

– Mandag tar jeg ny kontakt med dem for å fortelle hvordan jeg opplevde kontakten med kvinnen, sier hun.

Politiet: – Høres kjent ut

Frode Anmarksrud hos Vestfold-politiet har god kjennskap til kvinnens rulleblad. Han nikker gjenkjennende etter å ha hørt Fossum Munkejords historie.

– Dette høres kjent ut, ja. Kvinnens framgangsmåte er i de fleste tilfellene å appellere til godheten i folk, før hun svindler dem, sier politibetjent ved Vestfold politidistrikt Frode Anmarksrud til Østlendingen.

Han avhørte kvinnen i forbindelse med flere saker i 2005. Overfor Østlendingen tegner han et bilde av en svært kynisk og manipulerende person.

– Totalomfanget hva saker med denne kvinnen angår, er meget omfattende. Jeg vil si det er grotesk hva hun har utsatt mange mennesker for, sier han.

– Svært kynisk

Anmarksrud viser til tidligere saker hvor kvinnen har blitt dømt, vitneforklaringer og oppslag i media de siste årene.

– Det mest graverende, er den svært kyniske måten kvinnen har oppført seg mot flere ofre i ettertid. I mange tilfeller har personer som har avvist kvinnen fått trakasserende oppførsel i retur. Det har vært telefoner til alt fra offerets omgangskrets til eks-koner og mødre – hvor det har vært framsatt meget alvorlige påstander om offeret. Blant annet har hun beskyldt enkelte for seksuelle overgrep.

– Flere har vært offer for en voldsom svertekampanje, og ganske mange mennesker har nok til tider følt at livet har blitt ødelagt som følge av kvinnens løgner, sier han.

– Erkjenner skyld på enkelte punkter

I juni møter kvinnen i Oslo tingrett, tiltalt for 15 tilfeller av grov svindel eller trakassering. Kvinnen har fra tidligere god kjennskap til rettsvesenet.

I 2007 ble hun dømt til tre års fengsel for en rekke tilsvarende saker.

I dommen fra Oslo tingrett i 2003 konkluderes det ifølge Dagbladet med at « ... hun har holdt på med forbrytelser av samme karakter i over 20 år». I 2002 ble hun dømt i en svensk hovrett, og ble den gangen omtalt som «Nordens største bedrager» av svensk presse.

– Det vil ikke overraske meg om det vil dukke opp enda flere tilfeller hvor personer har blitt lurt av denne kvinnen, sier Anmarksrud.

Kvinnens advokat, Sigmund Øien, sier til Dagbladet at hun har erkjenner skyld på enkelte av punktene i saken som skal opp i Oslo tingrett i juni.

Les også: Politiet advarer: – Forsøkt svindlet for 80.000 kroner

Kommentarer til denne saken