Reidar Schjei forlater klubben i sitt hjerte

HERLIG GJENG: – Å dokker e en herlig gjeng! Reidar Schjei (midten) måtte innom Schjeibanen og FFO før han kunne dra fra Elverum. Anders Bronken (til venstre for Reidar) driver Fotballakademiet videre.

HERLIG GJENG: – Å dokker e en herlig gjeng! Reidar Schjei (midten) måtte innom Schjeibanen og FFO før han kunne dra fra Elverum. Anders Bronken (til venstre for Reidar) driver Fotballakademiet videre. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Ungene i Elverum vet ikke nødvendigvis hvem som spiller på A-laget i fotball. Men Reidar Schjei kjenner de alle. Nå flytter Elverums store fotballildsjel hjem til Trøndelag. Vi ble med på avskjeden.

DEL

Sjå på dæm! Dæm e så go, vet du! Reidar Schjei sprudler med akkurat samme lidenskap som han har vært kjent for i Elverumsfotballen i 35 år. Så tar tårene over.

Det er ikke lett å skulle forlate byen der han har bodd lengst i sitt liv.

Det meste av den tida har Reidar tilbrakt på Elverum stadion.

Ja, etter at han sluttet i Forsvaret i 2002 har han nærmest bodd der.

Som trener, leder for Fotballakademiet og Fotballskolen og evig ildsjel.

Solid fotfeste

Han kom inn i Elverum fotball da økonomien var elendig, men kan nå forlate en klubb som står solid på egne bein.

– Det har vært så mange flinke folk her, vet du. Olav Brunstad, Hans Olav Osbak, Bernt Fosshaug, Per Åge Borg, Knut Henrik Aas, Per-Gunnar Sveen, Svein Jarle Sandvik, nei, jeg kan ikke ramse opp dem alle, men det er rekke flotte personer i denne store fotballfamilien som har tatt tak og dratt oss dit vi er nå. Og med en trygg økonomi har vi et godt utgangspunkt for nok en gang å sette vårt preg på norsk fotball. Elverum fotball har aldri vært bedre enn nå!

– Se bare på baneforholdene her! Nå kan det spilles fotball året rundt. Leiken og gleden var den samme for 35 år siden også, men forholdene rundt er det enorm forskjell på. Det er da også slik at nye koster feier best. Jeg er så glad for at Anders Bronken nå tar over Fotballakademiet og FFO, sier Reidar og kikker utover den blåkledde gjengen som bruker tida etter skolen på å lære nok ei finte og ballspill til stor jubel.

Deler medaljen

Mannen som har levd et liv i fotballens tjeneste i ni klubber og fire fotballkretser Norge rundt, er blitt hedret med Kongens fortjenstmedalje for innsatsen.

Men medaljen vil Reidar dele med alle frivillige.

– Vi hører så mye om at folk ikke stiller opp lenger. Klart gjør de det! Riktignok er noen mer aktive enn andre, men slik var det før i tida også. Jeg er imponert, sier Reidar.

De fleste engasjerer seg imidlertid for sine egne unger. Reidar er der for dem alle.

Fra han først trente J/H, til han i alle år fra 1978 har vært en del av Elverum fotball, har han tatt del i mange tusen ungers fritid. Og da er det ikke bare målscorerne som får ros.

Han ser dem alle. Stoltheten hos de yngste lyser hver gang Reidar roper dem opp fra speakerbua, før en medalje eller diplom skal deles ut.

Alltid ledsaget av en skikkelig bamseklem eller ordentlig håndtrykk.

– Vi gjør slik, sier Reidar, det har med respekt å gjøre, og så lærer ungene det.

Integrering

For idretten er så mye mer enn å jage etter en ball for Reidar.

Han har sett for mange eksempler på dem som faller utenfor, og vil så gjerne redde dem alle.

– Det er ikke bare A-laget og damelaget som teller, vet du. Se på jenteløftet, for eksempel. Nå er det like mange jenter som gutter som spiller fotball blant de yngste. Det er så herlig å se! Dette er da også en fantastisk arena for integrering. Bare i Elverum fotball er 34 nasjoner med!

Han har kalt det et gledens teater.

Nå venter et nytt gledens teater i Trøndelag, der Reidar og Toves tre barn og barnebarn holder til.

Men Elverum vil han aldri glemme.

Artikkeltags