Etter 13 sammenhengende år som stortingsrepresentant, hvorav seks år som justisminister, er Storberget klar for å gjøre elverumsing av seg igjen. Familien på fem har bestemt seg for å flytte tilbake til Tårnborg i Øver-Leiret innen to år.
– Da skal minstejenta vår, Ingrid (4), begynne på skolen, den mellomste Marit (10) er klar for ungdomsskolen mens Anne (14) vil begynne i 2. klasse på videregående på IB-linjen. Da får vi elever på Frydenlund, Elverum ungdomsskole og ELVIS – skoler jeg selv har vært elev ved, smiler Knut Storberget.
SE STORBERGET LÆRE DATTERA SI Å SNAKKE ELVERUMSDIALEKT I ØVERSTE VINDU!
Han har i lengre tid øvd elverumsdialekt med døtrene for at de skal lære seg tjukk l og a-endelser og kvitte seg med Oslo Vest-språket. Stolt og støtt resiterer Anne etter pappa: Je skal tel Ælverum for å drekke mjølk og vatn på Æljstua i hælja!
Oslo Vest
Vi hadde egentlig avtalt møte på Stortinget, men etter et tannlegebesøk med trekking av visdomstann ble avtalen utsatt og omgjort noen timer. Litt omtåket blir vi tatt imot i tomannsboligen i Lilleaker på Oslo Vest der familien har bodd siden Storberget ble valgt inn på Stortinget i 2001.
Katta Ronaldo smyger seg rundt i stua mens Knut knasker ibux-tabletter og gjør klar middag til jentene som kommer fra barnehage og skole.
Kona Anne Christel Johnsgaard er direktør på Høgskolen i Oslo og Akershus og er ikke ventet hjem før på kvelden.
Røttene i Elverum
– Jeg har bodd i Oslo lengre enn jeg har bodd i Elverum. Men det er i Elverum jeg har røttene mine. Det er her jeg er vokst opp – og det er her Anne Christel og jeg bestemte oss for å slå oss ned. Men så kom politikken og nye utfordringer og vi flyttet til Oslo. Likevel har vi hele tiden visst at vi ville tilbake til Elverum – vi visste bare ikke når, forklarer Storberget.
Bygger kårbolig
Men nå er valget tatt. De vil nærmere familie og venner og det idylliske familiesommerstedet på Lisjøen og hytta på Tolga. I løpet av to år flytter de inn i barndomshjemmet på Tårnborg som tvillingsøsteren Ellen og hennes familie har leid de siste årene. En byggesøknad ligger inne i Elverum kommune der Storberget ønsker å bygge en kårbolig på den store Tårnborg-tomta. Kårboligen er tiltenkt svigermoren.
Tårnborg er en av Elverums eldste boligeiendommer med historie helt tilbake til 1793. Storberget, som eier Tårnborg, har brukt store ressurser de siste 20-årene for å restaurere og oppgradere eiendommen.
– Tårnborg har verneverdig betydning for Elverum; jeg føler at jeg har pusset opp bygningene og tomta i hele mitt liv, smiler Storberget.
– Flytting hjem betyr vel også at du takker nei til gjenvalg og planlegger et liv utenfor rikspolitikken?
– Jeg har alltid tenkt å gjøre andre ting enn politikk. Det er for tidlig å ta stilling til en femte periode på Stortinget så raskt etter valget i fjor. Hovedmålet er å gjøre en god jobb som Aps land- og skogbrukspolitiske talsmann. Det er et av de mest spennende politiske områdene som ikke minst er viktig for Hedmark.
– Men ser du virkelig for deg fire år med pendling fra Elverum til Oslo?
– Du får meg ikke utpå. Jeg stortrives med de politiske oppgavene jeg har i Aps stortingsgruppe – og trives bedre med fjøs enn fengsel; så får framtiden vise hva den bringer med seg, sier den tidligere justisministeren.
Før Storberget ble stortingsrepresentant drev han eget advokatkontor i en fløy på Tårnborg. Storberget utelukker ikke at han vender tilbake til jussen etter hvert. Han har kvalifisert seg for å kjøre saker helt opp til Høyesterett.
Runder 50 til høsten
Til høsten når Knut Storberget middagshøyden når han fyller 50 – og ikke lenger kan karakteriseres som ung og lovende.
– Jeg får bruke dronning Sonjas ord da jeg gratulerte henne med 70-årsdagen: Alternativet er mye verre, klukker Storberget.
Han innrømmer at tiden har flydd og det har skjedd mye mer i hans politiske karriere enn han drømte om da han skiftet fra forsvarerkappe til politikerdress.
– Det har vært utrolige år med sterke og intense opplevelser; samhold i regjering og møte med utrolig mange flotte miljøer og enkeltmennesker, sier Storberget.
22. juli-tragedien
Den nasjonale tragedien 22. juli 2011 vil for alltid prege ham. Han var justisminister og øverste ansvarlig for norsk politi og sikkerhet.
– 22. juli er det mest dramatiske du kan oppleve i en jobb der hele arbeidsplassen din blir bombet og mange blir drept. 22. juli representerer de mørkeste stundene i livet, men paradoksalt nok også noen av de rikeste øyeblikkene – i de sterke møtene med pårørende etter katastrofen.
Storberget innrømmer at tiden etter 22. juli var krevende, og at det tok nesten to år etter tragedien før gnisten og energien var skikkelig tilbake under valgkampen i fjor.
Selv om Gjørvkommisjonen var hard i sine konklusjoner, mener Storberget at han fikk en ryddig behandling både i kommisjonen og hos opposisjonen.
– Det var en helt nødvendig prosess for å komme videre, sier Storberget.
Om to år lander han i Elverum igjen – uten noen ambisjoner om å bli ordfører.
– Men jeg lover å dele ut roser og diskutere politikk på Lokket, sier Knut Storberget.
SE VIDEO MED STORBERGET OG DATTEREN HER: