Gå til sidens hovedinnhold

Tiggerbølgen kom i høst

Artikkelen er over 8 år gammel

Politiets varslete flom av tiggere kom senere, og i mindre grad, enn forventet.

Den siste tiden er tiggere observert flere steder i Leiret. Antallet har likevel vært langt lavere enn politiet så for seg.

På forsommeren sa nemlig politistasjonssjef Tom Johnsen at det kunne bli en flom av tiggere i Elverum i løpet av ferien.

– I sommer har vi hatt færre tiggere i Elverum enn forventet, konstaterer Johnsen nå.

Fritt fram i Elverum

Utspillet hans resulterte i at lokalpolitikerne debatterte hvor og når tigging skulle være lov. Like før ferien ble det klart at det ikke ble innført restriksjoner utover politivedtektenes krav om at tiggerne må registrere seg – og at man må ha grunneiers tillatelse.

– Etterpå kom det ikke så mange tiggere. Vi har hatt noen få gjennom hele sommeren, men ingen faste, konstaterer Johnsen.
Derimot har det skjedd noe i løpet av senhøsten:

– Det virker som om det har vært en ganske stor økning i tiggere i Elverum de siste ukene. Vi har fått mange klager fra publikum og næringsdrivende på at det er tiggere i byen, og vi har observert oppi åtte på samme dag, sier han.

Ti har fått tiggetillatelse

Johnsen har ingen formening om hvorfor antallet har økt, eller om dette vil vedvare. Det er stort sett rumenere som har tigget i byen.

Tigging er altså lov, men i Elverum har tiggerne meldeplikt hos politiet. I tillegg må de søke om tiggetillatelse på kommunal grunn.

– Vi har hatt ti henvendelser fra vi begynte med dette. Den første tillatelsen ble gitt 10. september, opplyser Grete Silkoset ved kommunens servicekontor.

I forrige uke hadde fire personer tillatelse til å tigge i Elverum. En tillatelse gjelder i inntil en uke.

Selgere er ikke tiggere

Tom Johnsen opplyser at selgerne av magasinet «Folk er folk» ikke er å regne som tiggere:

– De er her under påskudd av at de driver salg og ikke tigging. Det er litt i grenseland juridisk, men det er ikke meldeplikt for dem, slår Tom Johnsen fast. Politiet får derimot mange klager på selgerne.

– Det går på at de er veldig pågående. Mange synes dette er ubehagelig, og føler seg nesten litt truet, oppsummerer han – og poengterer at ingen må føle seg truet til å kjøpe noe eller å gi fra seg penger.

– Det er bare å snu ryggen til og gå sin vei, sier politistasjonssjefen.

Kommentarer til denne saken