Andre trinn ved Søbakken skole tok i går turen ut i skogen sammen med soppekspertene Gry Dørnberg Olsen og Geir Fjeld.

Midt blant den vanlige steinsoppen dukket den så opp: En ekte kransmusserong.

– Denne soppen finnes kun på furumoer i Norge, i Korea og Japan. På verdensbasis er den veldig sjelden, sier Geir Fjeld.

Bevæpnede vakter

– Vi snakker om en sopp med en 2000-årig historie. Opprinnelig kunne bare keiseren spise den! Hvis andre fant soppen, som for øvrig ble sagt å være veldig god for potensen, måtte de levere den fra seg til ham, sier Geir Fjeld.

– Fortsatt har soppen en helt spesiell status i asiatiske land. Hvis man oppdager en sopp i vekst der, blir det holdt auksjon om retten til å plukke den. Det er helt vanlig at de som får tilslaget beskytter soppen med høye gjerder og bevæpnede vakter. Galskapen rundt denne soppen lever i beste velgående, smiler han.

Kjørte 12 timer

– Hvor uvanlig er denne soppen i Elverum?

– Den har gode vekstvilkår på den type sandjord som det er her. Men det er ikke bare å gå ut og plukke en kurv. Jeg pleier å finne en par-tre sopper hvert år, men du må vite hvor du skal lete, sier Geir, som blant annet er blitt kontaktet av svensker som har kjørt i 12 timer for å få plukke den ettertraktede soppen i Elverum.

– Er den lett å kjenne igjen?

– Ja, den utpeker seg ved at den er stor og kjøttfull, med en tjukk og robust stilk som står i en vinkel ned i sanda. Men den ser verken spesielt spennende eller delikat ut. Den har da også en søt, nesten kvalmende lukt.

Skal stekes og spises

– Hvordan smaker en sopp som koster 10.000-15.000 kroner kiloen?

– Det finnes nok sopp som smaker like godt, for å si det slik! Men på grunn av tradisjonen som ligger bak den, står den i en særstilling, mener Geir.

Og hvordan den smaker, DET skal andretrinnselevene finne ut i dag. Da skal de nemlig steke og spise all soppen de fant i løpet av turen.

– Vi skal nyte den, lover lærer Sussan Nysveen.