Vil ha slutt på tigging i parken

FRISONE: Her skal det ikke være lov å tigge, mener Elverum Ap. Medlemsmøtet mandag påpekte imidlertid at hvis man nekter all tigging, sier man også nei til de som selger lodd eller samler inn penger til humanitære formål.

FRISONE: Her skal det ikke være lov å tigge, mener Elverum Ap. Medlemsmøtet mandag påpekte imidlertid at hvis man nekter all tigging, sier man også nei til de som selger lodd eller samler inn penger til humanitære formål. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Elverum Ap sier nei til tigging i Elvarheimparken og på bussholdeplasser. Høyre derimot, vil ikke innføre slike restriksjoner.

DEL

Mandag kveld kom spørsmålet om man skal begrense tigging i Elverum opp blant medlemmene i Elverum Arbeiderparti.

Flere påpekte at tigging ikke har vært et problem i Elverum tidligere, og at man ikke er veldig redd for at dette skal øke drastisk.

Snarere tvert imot ble det sett på som litt pussig at man skulle behandle et problem som ennå ikke finnes.

Samtidig skjønte møtet behovet for å være føre var, og å tenke på mulige restriksjoner.

Ingen menneskerett

– Vi må være tydelige og ikke sende signaler om at det er ok å komme til Elverum for å tigge. Det er ingen menneskerett å tigge, mente Mourad Mensi.

– Samtidig kan vi ikke nekte tigging kun fordi noen ikke tåler å se det, svarte Sverre Rimberg.

Han mener det er å gripe an saken feil, hvis man legger inn mange restriksjoner før tigging blir et problem.

– Vi må også huske at loddselgere, de som går med bøsse under tvaksjonen og de som selger tulipaner for Lions, rammes av samme paragraf, minnet Jørn Øversveen om.

Greit på Rådhusplassen

Medlemsmøtet i Elverum Arbeiderparti mener det må være registreringsplikt for alle som skal tigge.

Flertallet synes heller ikke at det skal være lov å tigge i Elvarheimparken. Der skal folk få sitte med en is og kose seg i fred.

Møtet kom også fram til at det kan virke skremmende for barn og eldre med tigging på bussholdeplassene, så derfor ønsker flertallet ikke tigging her.

På Rådhusplassen derimot, ble det åpnet for tigging.

Her ble det påpekt at Rådhusplassen er Elverums tusenårssted, der et av målene er å redusere fattigdom. Og da kan man ikke si nei til tiggere.

Møtet sa også ja til tigging på torget og på Lokket.

– Men hva med sanitæranlegg? Bør ikke kommunen avklare de sanitære forholdene? I Elverum er det jo ikke offentlige toaletter, påpekte Bjørn Jarle Røberg-Larsen, noe flertallet støttet.

Vil ikke begrense

Ordfører Erik Hanstad (H) opplyser at tiggeproblematikken også ble diskutert i Høyres gruppe mandag kveld.

– Vi konkluderer med at vi ikke vil legge inn flere restriksjoner enn vi har i dag. Det betyr at de som vil tigge, må melde seg for politiet og legge fram tillatelse fra grunneier. Kommunen skal gi generell tillatelse på kommunal grunn uten restriksjoner på tid eller sted. Vi tar politiets bekymring på alvor, men foreløpig er ikke dette noe stort problem i Elverum. Skulle det bli et stort oppsving i tiggingen, må vi heller komme tilbake til saken.

Artikkeltags