For hele 60 år siden var det en verdensomspennende speiderleir i England. Der ble tanken på speiderarrangementet, Jamboree on the air, født. Det fantes leirer overalt i verden, men for mange av speiderne ble reisen for dyr. Da kom de på ideen om å bruke radio til å kommunisere. I dag er dette verdens største speiderarrangement.
– «JOTA» ble dannet slik at speiderne lett kunne spre budskapet sitt og bli kjent med hverandre, uten at det ville koste masse å reise rundt. Nå er det 40 millioner speidere fra 156 land som på denne dagen følger med på radioen og snakker med hverandre, sier leder i Elverum-speiderne, Daniel Nordengen.
Var samlet
Nordengen og 25 andre speider-engasjerte var i helgen samlet på speiderhuset, Borgen, på Nordhue. Der gjorde de en helg ut av det store arrangementet.
– Speiderne får bytte på å være med radioamatørene og snakke med andre speidere fra mange ulike steder i verden, sier lederen.
Var med fra starten
Årets arrangement var helt spesielt for radioamatør, Jens Rørbye, fra Elverum. Han har nemlig vært med på arrangementet hvert år siden de startet med det i Elverum, for hele 40 år siden.
– Jeg har jo vært speider selv. I tillegg har jeg stor interesse for elektronikk og teknologi. Derfor takket jeg raskt ja da jeg ble invitert til å være med i 1978. Det første året «JOTA» ble arrangert i Elverum. Det ble bare en tradisjon, ser Rørbye, som i helgen har sittet og lært de unge speiderne å bruke radioen for å snakke med andre speidere.
– De fleste speiderne liker å snakke med andre fra Skandinavia, slik som Sverige og Danmark. Men gjennom årene har vi hatt radiokontakt med speidere fra både Nord-Afrika og Grønland, samt andre land, sier radioamatøren.
– Hva snakker dere om på radioen da?
– Man kan snakke om mye. Men de fleste snakker om seg selv og blir kjent med andre. Spedere er jo også på leir noen ganger i året, så noen ganger snakker de også på radioen med folk de kjenner, sier Jens Rørbye.
Det er klart at dette er en stor dag for både Jens Rørbye, og speiderne. For de sitter klare for å få prøve radioen, og spørsmålene er mange.
– Det er stor interesse for dette. Det er nok også derfor arrangementet har blitt så stor. Jeg håper nok også at dette kan rekruttere nye speidere med tiden. Slik at de også kan få seg radioamatør-lisens. For det er virkelig en fin hobby, sier Rørbye.