– Jeg har alltid vært kreativ og glad i farger, og jeg har alltid latt det få sitt utløp. I ungdommen viste jeg det hovedsakelig ved å kle meg veldig annerledes. Nå får skaperkraften min utløp gjennom bildene mine. Jeg lager det jeg har lyst til og føler for, og det gir meg enormt mye glede. Enda mer glede gir det meg når andre gleder seg over det jeg gjør, og det får jeg tilbakemeldinger på at de gjør – så jeg er veldig heldig, sier Gry Dørnberg Olsen, og viser fram noe av alt det fargerike og fantasifulle hun har å by på av bilder, kort og figurer.

Det er hjemme på Nordby gård i Hernes som Gry lager sine bilder.

Men inspirasjonen henter hun overalt – og hele landet, også Nepal, nyter godt av det hun lager.

– I samarbeid med bistand- og utviklingsorganisasjonen Forut har jeg illustrert musikk og eventyr til årets barneaksjon. 1.400 barnehager og skoler i Norge har disse arbeidene, som brukes for at norske barn skal lære om barn i andre land. I tillegg har jeg illustrert et verdenskart for Forut. Jeg har laget et tre, der barn kan skrive sine forslag til grunnlov på dette treet, forteller Gry.

– Jeg ble oppdratt til å tenke at alt er mulig, og at drømmer kan bli til virkelighet. Jeg lærte å tro på meg selv, og å være ærlig i det jeg gjør. Jeg liker kontraster, og det som er både og. Jeg er litt slik Ole Brumm, sier Gry, og ler hjertelig av seg selv.

– Du er veldig utadvendt?

– Ja, på en måte er jeg det. Men jeg er også veldig individuelt opptatt. Alenetid er viktig for meg – det gir meg påfyll. Og her på Nordby har jeg rikelig anledning til det. Selv om Geir og jeg både bor og jobber sammen her hjemme på gården, så gir vi hverandre rom. Han har stor forståelse for den jeg er, og han er helt utrolig flink til å støtte, løfte og hjelpe meg, sier Gry – og snakker med litt høyere stemmere enn ellers, slik at ektefellen – som sitter i naborommet og jobber med webdesign – skal høre henne.

– Jeg sier det direkte til ham også, hver dag, smiler hun.

I tillegg til barn og katter, bor også Gry sine svigerforeldre Gyda og Arne på gården som har historie tilbake til 1600-tallet.

– De er fantastiske mennesker de også, sier Gry, og forteller at første gangen hun møtte svigerfar, da var han iført speedo og slagstøvler, og bar på en spade.

– Han gikk med bestemt skritt og stor styrke, og det er slik jeg oppfatter ham nå også. Gyda, svigermor, satt i hagen da jeg møtte henne. Det var et flott syn, og jeg elsket menneskene og stedet fra første gangen jeg var her, får vi vite.

Gry Dørnberg Olsen er født og oppvokst i Tromsø, i et urbant miljø og i et åpent landskap.

– Elverum, og i hvert fall Nordskogbygda i Hernes, er veldig forskjellig fra det?

– Ja, det er det. Men begge deler er sterke landskap. Også er jeg så glad i trær. Jeg har jo vokst opp med busker, sier Gry, og ler oppriktig og ærlig av egne utsagn. Aller mest ler hun av livsglede.

– Det er det, livsgleden, jeg vil formidle med bildene mine. Derfor er det så moro med tilbakemeldingene jeg får. Når jeg legger ut bilder på Facebook eller på websiden min, får jeg respons med én gang. Og da jeg hadde en utstilling her for et par år siden var det en kjempesuksess – så det skal bli spennende å se nå i november, når jeg skal ha min andre utstilling her, sier Gry, og legger til at førjulsutstillingen også kommer til å inneholde noen engler hun har laget i tre og ståltråd, i tillegg til kalenderen hennes.

Gry Dørnberg Olsen masseproduserer ikke.

Hun lager ikke bilder for å bli rik på penger.

Men fordi hun liker det. Hun vil skape og farge verden slik hun ser den – og så deler hun gjerne med andre.